Сирна галета з полуницею

З полуницею обов’язково треба зробити  галету, але не з традиційним тістом, а сирним. Його перевагою є м’якість та зовсім ледь помітна хрумкість. Таке тісто я можу порівняти із найтеплішим кашеміровим шарфом. Коли у найморозніший ранок кутаєш у нього обличчя.

При випіканні у більшості ягід є один недолік. Вони виділяють багато соку, а тому тісто завжди буде “мокре”, а, може, взагалі не піднятися (якщо це кекс). Але я знаю маленький хитрик, з яким галета буде стовідсотково гарна.

Інгредієнти

Тісто

  • Домашній сир (9%) – 150 гр.
  • Цукор – 30 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 170 гр.
  • Масло – 100 гр.
  • Сіль – дрібка

Жовток одного яйця

Пелюстки мигдалю

Полунична начинка

  • Полуниця – 500 гр.
  • Цукор – 100 гр.
  • Кукурудзяний крохмаль – 20 гр.
  • Вода – 3 ст.л.

Охолоджене масло ріжемо на квадратики. У чаші комбайна з насадкою ножі кладемо всі компоненти для тіста. Вмикаємо на 3 швидкість і замішуємо тісто. На це знадобиться 2 хвилини.

Якщо немає комбайну, то тісто можна замісити вручну. У миску кладемо борошно. Охолоджене масло натираємо на терці до борошна, а потім додаємо всі інші компоненти.

Готове тісто буде схоже на м’який пластилін і не липне до рук. Єдине зауважу, що після комбайну тісто не скачується у кулю, як це буває із традиційним пісочним тістом.

Тісто обминаємо, кладемо у пакет і в холодильник на 3 години. Тісто підходить і для заморожування.

Щоб галета не потонула у ягідному соці, полуницю ми проваримо і загустимо крохмалем.

Полуницю миємо та відрізаємо плодоніжку. Розрізаємо навпіл або на 4 частини. Шматочки кладемо у каструлю та додаємо цукор. Після закипання варимо 5 хвилин і додаємо розведений крохаль з водою.

Постійно помішуючи варимо ще 3-5 хвилин. Начинка готова, коли вона згусне. Перекладаємо у ємність для охолодження.

На робочу поверхню кладемо пергамент. Його припудрюємо столовою ложкою борошна. Розкачуємо тісто на пергаменті діаметром 20-25 см.

На верх тіста викладаємо охолоджену начинку, залишаючи 3-4 см тіста не змащеними. Бортики завертаємо на начинку.

За допомогою кулінарного пензля змащуємо бортики жовтком і посипаєм пелюстками мигдалю.

Обережно перекладаємо пергамент на деко. Якщо розкачати тісто без пергаменту, а просто на робочій поверхні, то галету буде важко перенести на деко, щоб вона не розірвалась із начинкою.

Випікаємо 35 хвилин у заздалегідь розігрітій духовій шафі до 180 градусів Цельсія.