За роки дослідження рецептів я помітила, що у деяку здобу додають не цілі яйця, а лише жовтки. І це не випадково. Жовтки роблять тісто ніжним, м’яким і надають йому гарного золотавого кольору. А ось білки працюють інакше — вони роблять структуру більш пружною, іноді навіть трохи сухішою.
Тому й не дивно, що багато пекарів експериментують: хтось залишає тільки жовтки для ніжності, хтось додає білки для пружності. Я теж люблю пробувати обидва варіанти, але сьогодні хочу показати вам рецепт саме на жовтках. Бо саме вони дарують тісту ту оксамитову текстуру й теплий золотистий відтінок, який так і манить розламати ще гарячу здобинку.
Для начинки я обрала грушу: стиглі, м’ясисті, соковиті плоди в самому сезоні.
Складністю випікання пиріжків із фруктами – є сік, який так і норовить витекти під час випікання. Щоб уникнути цього, я грушу приварила, тим самим убезпечила свої пиріжки.


Інгредієнти
Тісто:
- Борошно – 250 гр.
- Молоко – 150
- Дріжджі (живі) – 15 гр.
- Цукор – 50 гр.
- Сіль – 3 гр.
- Масло – 25 гр.
- Жовток одного яйця
Начинка:
- Груша – 4 шт.
- Цукор – 2 ст.л.
Яйце для змащування
Тісто. До молока кімнатної температури додаємо свіжі дріжджі. Даємо хвилинку постояти, а потім перемішуємо до повного розчинення.
У діжу комбайна кладемо борошно, цукор та сіль. Вливаємо молочно-дріжджову суміш, жовток і змішуємо на низькій швидкості 2 хвилини.
Додаємо м’яке масло шматочками та замішуємо тісто ще 4 хвилини.
Тісто має бути однорідним і м’яким. Воно може злегка липнути до рук.
Діжу накриваємо серветкою та ставимо у тепле місце на бродіння на 2 години. Тісто повинно збільшитися щонайменше удвічі, а на розрізі мати губчасту структуру.
Начинка. Груші очищаємо від шкірки та серцевини, нарізаємо дрібними шматочками. Викладаємо на пательню, додаємо цукор і ставимо на середній вогонь, щоб випарувався сік.
Якщо груші вже м’які, а соку ще багато — його можна злити. За бажанням до начинки додаємо ванільний цукор, 1 ч. л. кориці та 20 г масла.
Формування виробів. Робочу поверхню припудрюємо борошном. Після бродіння тісто обминаємо та ділимо на 10 рівних частин по ~50 г. Із кожної частини формуємо колобок.
Беремо одну заготовку, а решту накриваємо рушником.
Розкатуємо колобки. На одну сторону, відступивши від краю 3 см, викладаємо 2 ч. л. начинки кімнатної температури (фото 1). Накриваємо вільним краєм (фото 2), краї тіста підгортаємо до центру й скручуємо заготовку.
Деко застеляємо пергаментом. Викладаємо вироби та накриваємо їх чистою серветкою. Даємо 30 хвилин для стабілізації.
Поверхню заготовок змащуємо збитим яйцем за допомогою кулінарного пензля.
Випікаємо 25 хв у заздалегідь розігрітій духовці при 180 °C.