Сливовий пиріг із штрейзелем

Чи може сливовий пиріг бути більш сливовим ніж цей? Переконана, що – ні.

Тіста тут рівно стільки, щоб в обмеженому просторі вмістити майже кілограм слив і втримати їх.

Чарівність пирога полягає у поєднанні різних структур. Пісочна основа, хрумкий штрейзель та багато соковитих кисло-солодких слив.

Одна із причин за що я люблю пекарську справу, так це магія. Бо як можна пояснити те, що поєднавши лише три продукти (борошно, масло та яйця) можна отримати різні структури пирога? Дивом. Не інакше.

Цей рецепт пирога я побачила в інстаграмі у блозі Aysen. Вона блогерка із 2,1 млн. підписників, що не дивно, бо кожен її рецепт виглядає на всі 100 відсотків.

Інгредієнти

Тісто:

  • Борошно – 200 гр.
  • Розпушувач – 1 ч.л.
  • Цукор – 80 гр.
  • Масло – 100 гр.
  • Яйце – 1 шт.

Штрейзель:

  • Борошно – 150 гр.
  • Цукор – 70 гр.
  • Масло – 70 гр.
  • Ванільний цукор – 0,5 ч.л.

Сливи – 800 гр.

Тісто. У чашу комбайна із насадкою ножі кладемо борошно, розпушувач, цукор, яйце та холодне масло. Вмикаємо комбайн на середню швидкість і подрібнюємо поки тісто не скатається у кулю. Має вийти м’яке, гладке пластичне тісто.

Беремо форму діаметром 20 см. На дно кладемо пергамент. Частину тіста укладаємо на дно, а з іншої частини формуємо боки. Ставимо форму із тістом у холодильну камеру на 30 хв.

Сливи миємо, обсушуємо та розрізаємо навпіл. Видаляємо кісточку.

Штрейзель. У чашу комбайна із насадкою ножі кладемо борошно, цукор, ванільний цукор та холодне масло. Вмикаємо комбайн на середню швидкість і подрібнюємо. Має вийти борошно-масляна крихта.

Дістаємо форму із тістом з холодильної камери. Викладаємо половинки слив у форму, а зверху притрушуємо штрейзелем. Форму можна кілька разів струснути, щоб крихта потрапила у проміжки між сливою.

Якщо хвилюєтесь, що сливи дадуть забагато соку, то їх попередньо можна обваляти у кукурудзяному крохмалі.

Випікати у заздалегідь розігрітій духовій шафі до 180 градусів Цельсія 45 хв.

Пиріг охолодити при кімнатній температурі у формі, а потім можна перекласти на підставку для торту. Рекомендую подавати із збитими вершками.