Поміж зимових пахощів – хвої, імбиру, морозу та гарячого червоного вина – м’яко проступає теплий апельсиновий аромат. Найкращий спосіб закарбувати те тепло – заховати його у м’якому, ароматному кексі.
Рецепт цього апельсинового кексу став вірусним у тіктоці. Здається, кожен блогер вирішив залишити на своїй сторінці власну версію десерту.
Ключовим апельсинового кексу є те, що тут використовується цілий апельсин, який подрібнюється блендером і додається в тісто. Ще не читавши рецепт, я одразу зрозуміла помилку більшості пекарів, а відгуки у коментарях підтвердили мою правоту.
Справа в тому, що альбедо (біла частина апельсина під шкіркою) має характерний гіркуватий смак через свій склад і випічка буде гіркою на смак, тому її наполегливо не рекомендую використовувати.
Отже, ми знімимо тільки цедру апельсину, візьмемо тільки м’якіть, додамо борошно, яйця та олію, щоб отримати найароматніший кекс всіх часів. А ще додамо хмаринку памадки із крем-сиру та вершків, щоб помістити цей кекс у розряд “мммм-кексів”.
Творимо!


Інгредієнти
Тісто:
- Борошно – 170 гр.
- Яйця — 3 шт.
- Цукор – 100 гр.
- Олія – 50 гр.
- Розпушувач – 7 гр.
- Апельсин середнього розміру
Помадка:
- Крем-сир – 100 гр.
- Вершки – 150 гр.
- Цукрова пудра – 25 гр.
З апельсина знімаємо цедру. Очищаємо його від шкірки. Кладемо очищений апельсин у чашу для блендера, додаємо олію та занурювальним блендером подрібнюємо до стану пюре. Якщо залишаються дрібні шматочки (чи перегородки), за бажанням їх можна залишити.
Яйця кладемо в діжу для збивання, додаємо цедру та цукор. Збиваємо до пишної маси.
До збитих яєць обережно по краю чаші додаємо апельсинове пюре та акуратними рухами, за допомогою силіконової лопатки, перемішуємо.
Додаємо борошно та розпушувач і знову обережно перемішуємо до однорідності.
Форму для випікання змащуємо тонким шаром олії.
Випікаємо кекс у заздалегідь розігрітій духовці за температури 180 °C протягом 30 хвилин. Готовність перевіряємо за допомогою дерев’яної палички: проколюємо середину кексу — якщо паличка виходить сухою, кекс готовий.
Для помадки всі інгредієнти збиваємо міксером до стабільної пишної маси. Прикрашаємо повністю охолоджений кекс.