Яблучний пиріг із мигдальним штрейзелем

Погода натякає на гарячий чай, а до нього що? Правильно — яблучний пиріг.

Цього разу ми приготуємо насичений масляний пиріг, зверху викладемо яблука з корицею та посиплемо мигдальним штрейзелем.

Ось цей звук “ммм” з різною тональністю від здивуванням до насолоди буде супроводжувати кожний шматочок.

Інгредієнти

Тісто:

  • Масло – 140 гр.
  • Цукор – 100 гр.
  • Ванільний цукор – 0,5 ч.л.
  • Яйця – 2 шт.
  • Сметана (15%) – 80 гр.
  • Борошно – 240 гр.
  • Розпушувач – 2 ч.л.
  • Сіль — дрібка

Яблука:

  • Яблука – 4 шт.
  • Цукор – 60 гр.
  • Кориця – 1 ч.л.

Штрейзель:

  • Мигдальне борошно – 50 гр.
  • Пшеничне борошно – 50 гр.
  • Цукор – 70 гр.
  • Масло – 60 гр.

Яблука. Яблука доцільно обрати твердих і кислих сортів, щоб при готуванні вони зберігали форму і були контрастом для солодкого тіста.

Яблука чистимо від шкірки та серцевини, нарізаємо невеличкими шматочками.

Перекладаємо у пательню.  Додаємо цукор та корицю. Перемішуємо. Тушкуємо до пом’якшення яблук. Охолоджуємо до кімнатної температури.

Крамбл. Мигдальне борошно можна замінити пшеничним.

У чашу комбайна із насадкою ножі кладемо два вида борошна, цукор та холодне масло. Вмикаємо комбайн на середню швидкість і подрібнюємо. Має вийти борошно-масляна крихта. Відправляємо суміш у холодильну камеру, щоб не нагрівалась.

Крамбл можна приготувати іншим способом. Холодне масло натираємо на буряковій терці. Додаємо сухі компоненти і швидко змішуємо, щоб залишались крихти.

Тісто.

Масло кімнатної температури, цукор та ванільний цукор збиваємо міксером 2 хвилини на високій швидкості.

Не перестаючи збивати, у масляну масу вводимо по одному яйцю, щоразу добре вмішуючи його міксером.

Додаємо сметану та ще раз збиваємо суміш 10 секунд на високій швидкості.

У діжу додаємо борошно, розпушувач та сіль. На першій швидкості міксера перемішуємо тісто до однорідності.

Духову шафу розігріваємо до 180 градусів Цельсія.

Форму діаметром 20 см мастимо маслом (8 гр.). Спочатку викладаємо тісто, зверху яблука і присипаємо все крамблом.

Випікаємо 50 хв. Але після 45 хв перевіряйте стан пирога.