Ще не всі листочки на деревах пожовклі, а в повітрі відчувається аромат яблук та кориці. Осінь вступає у свої права.
Літні, але вже прохолодні вечори спонукають нас діставати зі скрині тепліші ковдри, запарювати запашний гарячий чай та пекти пироги.
Омріяні, найсмачніші й наймиліші яблучні пироги. Не знаю чому, але серед усього різноманіття ягід і фруктів саме яблука викликають асоціацію з домашнім затишком. Навіть серед, здавалося б, тисячі рецептів яблучних виробів наша уява здатна створювати ще й ще нові рецепти.
Хрустке пісочне тісто ми доповнимо яблуками сорту Антонівка. А для збалансування справжньої кислої аскоми цього сорту зробимо верхівку із безе – хрусткого зовні та ніжного в середині.


Інгредієнти
Тісто:
- Масло – 120 гр.
- Цукор – 80 гр.
- Борошно – 250 гр.
- Жовтки – 3 шт.
- Розпушувач – 1 ч.л.
Начинка:
- Яблуко Антонівка – 3 шт.
- Цукор – 50 гр.
- Кориця – 1 ч.л.
- Цедра лимону – 1 ч.л.
- Кукурудзяний крохмаль – 1 ст.л.
Безе:
- Білок яйця – 3 шт.
- Цукор – 100 гр.
- Кукурудзяний крохмаль – 2 ч.л.
Тісто. Розтираємо масло кімнатної температури із цукром. Додаємо жовтки та знову перемішати.
Додаємо борошно та розпушувач. Замішуємо м’яке, еластичне тісто.
Беремо форму діаметром 20 см. Змащуємо її шматочком масла (5–7 г). Розподіляємо тісто по дну та боках форми. Проколюємо тісто виделкою по всій площині. Кладемо форму з тістом у морозильну камеру.
Начинка. Яблука чистимо від шкірки та серцевини, нарізаємо невеличкими шматочками. Додаємо цукор, корицю, кукурудзяний крохмаль та цедру лимона. Перемішуємо.
Дістаємо форму з морозильної камери, викладаємо яблука і випікаємо у заздалегідь розігрітій духовій шафі при 180 °C протягом 30 хв.
Або готуємо «сліпим методом»: ставимо форму без начинки у духовку на 10 хв., охолоджуємо її, а потім ще 20 хв. випікаємо з начинкою.
Безе. У діжу для збивання кладемо білки та починаємо збивати. Як тільки утворюється легка піна, починаємо поступово додавати цукор. Безе готове, коли утворюється стабільна біла маса, яка не спадає з вінчика.
Дістаємо пиріг із духової шафи, зверху викладаємо безе і повертаємо у духовку ще на 20 хв. при температурі 160 °C.