Панна кота з ожиною

Італію я завжди уособлюю з панною котою. Це перший десерт, який я там скуштувала, і при згадці про нього щоразу переношуся на вузькі гірські дороги, відчуваю запах хвої та бачу поважних панів, які активно жестикулюють, обговорюючи, безсумнівно, важливі питання за вечірнім еспресо.

Серед рецептів країн, що подарували світові найвідоміші десерти, саме італійські є найпростішими і, можливо, завдяки цьому — найсмачнішими.

Обов’язковим доповненням цього десерту є поливки. Їх настільки багато, що панна кота стала улюбленою для всіх жителів Італії. Моя слабкість — ягоди.

Кілька років тому я відкрила для себе ожину. Неймовірна ягода з унікальним смаком. Вона бездоганно поєднується з шовковистою структурою десерту та своєю кислинкою вдало відтінює його солодкість.   

Інгредієнти

Панна кота:

  • Вершки 10% — 500 мл.
  • Цукор – 2 ст.л.
  • Ванільний цукор – 0,5 ч.л.
  • Желатин – 12 гр.
  • Вода – 30 гр.

Поливка:

  • Ожина – 100 гр.
  • Цукор – 30 гр.

Желатин заливаємо холодною водою. Даємо 15 хв для набухання.

Вершки вливаємо до сотейника. Додаємо цукор, ванільний цукор та ставимо на середній вогонь. Рідину доводимо до температури 90 градусів Цельсія та вимикаємо вогонь.

До гарячих вершків додаємо набухлий желатин. Даємо 2 хв для розчинення та перемішуємо все ложкою. Охолоджуємо до кімнатної температури. Час від часу перемішуючи, щоб не утворилась плівка на поверхні вершків.

Суміш розливаємо по креманкам. Ставимо у холодильну камеру для застигання.

Для соусу у сотейник кладемо ожину та цукор. Варимо до закипання. Після закипання варимо ще 5-7 хв і вимикаємо вогонь.

Можна ягоди перебити погружним блендером до однорідної маси, а, щоб позбутися кісточок – пропустити суміш через дрібне сито.