Пиріжки з лохиною на тісті холодного бродіння

Пристебніть паски безпеки — зараз буде справжня кулінарна сенсація.

З дитинства я чула: дріжджове тісто любить тепло. Мовляв, і молоко має бути теплим, і яйця, і масло, і щоб бродило — тільки в теплій хаті під рушником.

Але знаєте що? Це лише один зі способів, і зовсім не обов’язковий. Дріжджове тісто чудово піднімається навіть за низьких температур, коли всі інгредієнти прямо з холодильника.

Колись я дивилася, як відомий американський пекар Пол Голлівуд готує хліб, і він так спокійно каже: «Холод — це теж чудове середовище для бродіння».

Два роки тому я наважилася спробувати рецепт Дмитра Жуковця і замісила паску з абсолютно холодних компонентів. І знаєте, це була одна із найкращих здоб, що я пробувала (рецепт є у мене на сайті).

Тож, якщо ви готові вийти за межі кулінарного комфорту і зруйнувати старий міф про «тепле тісто», пропоную вам рецепт нічного тіста, яке піднімається не біля батареї, а в холодильнику.

Інгредієнти

  • Борошно – 280 гр.
  • Молоко – 180 гр.
  • Дріжджі (живі) – 12 гр.
  • Цукор – 60 гр.
  • Сіль – 3 гр.
  • Масло – 15 гр.

Начинка:

  • Цукор
  • Лохина

Яйце для змащення

До холодного молока додаємо свіжі дріжджі. Даємо хвилинку постояти, а потім перемішуємо до повного розчинення.

У діжу комбайна кладемо борошно, цукор та сіль. Виливаємо молочно-дріжджову суміш і змішуємо на низькій швидкості протягом 2 хвилин.

Додаємо холодне масло шматочками та замішуємо тісто ще 4 хвилини.

Тісто має бути однорідним, еластичним і м’яким. Воно може злегка липнути до рук.

Діжу накриваємо харчовою плівкою та ставимо в холодильник для бродіння на 10 годин.

Після бродіння дістаємо тісто та даємо йому постояти за кімнатної температури 30 хвилин.

Робочу поверхню припудрюємо борошном. Викладаємо тісто та обминаємо його руками. Ділимо на 7 рівних частин. Кожну частину розкачуємо у прямокутник.

На одну сторону, відступивши від краю 3 см, викладаємо 1 чайну ложку цукру та 6–7 ягід лохини. Накриваємо ягоди вільним краєм, краї тіста з боків завертаємо до центру заготовки й скручуємо її.

На деко кладемо пергамент. Викладаємо заготовки та накриваємо їх чистою серветкою. Даємо 30 хвилин для стабілізації.

За допомогою кулінарного пензля змащуємо поверхню заготовок збитим яйцем.

Випікаємо у заздалегідь розігрітій духовці за температури 180 °C протягом 25 хвилин.