Маково-вишневий пиріг

Я знаю 256 виправдань, щоб з’їсти величезний шмат цього пирога.

Тільки подивіться на товстий, майже двосантиметровий шар макової начинки. А як спокусливо сочиться блискучий оксамит із стиглої домашньої вишні, яка так ідеально урівноважує своєю кислинкою хмаринку пухкої солодкої здоби.

А знаєте, не шукайте ніяк виправдань. Ви доросла людина.

Відрізали.

З’їли.

І пішли у справах із гордо піднятою головою.   

Інгредієнти

Начинка:

  • Макова начинка – 200 гр.
  • Вишня без кісточки – 150 гр.
  • Цукор – 60 гр.
  • Кукурудзяний крохмаль – 15 гр.
  • Вода – 30 гр.

Тісто:

  • Борошно – 300 гр.
  • Молоко – 130 гр.
  • Дріжджі (живі) – 17 гр.
  • Цукор – 80 гр.
  • Яйце – 1 шт
  • Масло – 40 гр.
  • Сіль – 4 гр.

жовток яйця для змащення

Начинка. Вишню без кісточки та цукор кладемо у каструлю. Ставимо на вогонь та доводимо до кипіння. Після закипання варимо ще 2 хвилини.

Кукурудзяний крохмаль розводимо у воді та виливаємо в каструлю із вишнею. Постійно помішуючи варимо до загущення, приблизно 2-3 хв. Охолоджуємо до кімнатної температури.

Тісто. До молока кімнатної температури додаємо живі дріжджі. Даємо хвилинку постояти, а потім перемішуємо до розчинення дріжджів.

У діжу комбайну кладемо борошно, цукор та сіль. Виливаємо молочно-дріжджову суміш та змішуємо на низькій швидкості 2 хвилини.

Яйце перемішуємо виделкою в стакані та додаємо в тісто. Замішуємо тісто ще три хвилини.

Масло кімнатної температури додаємо в тісто трьома партіями.

Тісто має вийти однорідним, еластичним та м’яким. Може злегка липнути до рук.

Обминає тісто руками. Накриваємо чистою серветкою та ставимо у тепле місце для бродіння. Це може зайняти 3 або і 4 години. Все залежить температури та вологості повітря. Тісто має підійти десь у три рази.

Формування пирога. Виброджене тісто обминаємо та викладаємо на присипану борошном робочу поверхню. Руками розтягуємо його у невеликий прямокутник. Лівий край загинаємо до середини, потім так само правий. Далі звертаємо тісто рулетом.

Ділимо тісто на 2/3 та 1/3.

2/3 тіста розкатуємо скалкою діаметром більше 20 см.

Беремо круглу форму діаметром 20 см. Змащуємо її шматочком масла. Викладаємо тісто у форму, розрівнюючи по дну, лишки тіста закріпляємо на борти форми. Даємо 20-30 хв, щоб тісто піднялось.

На нижній шар тіста викладаємо готову макову начинку. Зверху рівним шаром – вишневу.

1/3 тіста, який залишився розкатуємо діаметром 20 см. І накриваємо верх начинки. Бортики накриваємо поверх і защіпуємо.

Жовток перемішуємо виделкою. І за допомогою кулінарного пензля змащуємо верх пирога.

Випікаємо у заздалегідь прогрітій духовій шафі до 180 градусів Цельсія 35 хв.