Я знаю 256 виправдань, щоб з’їсти величезний шмат цього пирога.
Тільки подивіться на товстий, майже двосантиметровий шар макової начинки. А як спокусливо сочиться блискучий оксамит із стиглої домашньої вишні, яка так ідеально урівноважує своєю кислинкою хмаринку пухкої солодкої здоби.
А знаєте, не шукайте ніяк виправдань. Ви доросла людина.
Відрізали.
З’їли.
І пішли у справах із гордо піднятою головою.


Інгредієнти
Начинка:
- Макова начинка – 200 гр.
- Вишня без кісточки – 150 гр.
- Цукор – 60 гр.
- Кукурудзяний крохмаль – 15 гр.
- Вода – 30 гр.
Тісто:
- Борошно – 300 гр.
- Молоко – 130 гр.
- Дріжджі (живі) – 17 гр.
- Цукор – 80 гр.
- Яйце – 1 шт
- Масло – 40 гр.
- Сіль – 4 гр.
жовток яйця для змащення
Начинка. Вишню без кісточки та цукор кладемо у каструлю. Ставимо на вогонь та доводимо до кипіння. Після закипання варимо ще 2 хвилини.
Кукурудзяний крохмаль розводимо у воді та виливаємо в каструлю із вишнею. Постійно помішуючи варимо до загущення, приблизно 2-3 хв. Охолоджуємо до кімнатної температури.
Тісто. До молока кімнатної температури додаємо живі дріжджі. Даємо хвилинку постояти, а потім перемішуємо до розчинення дріжджів.
У діжу комбайну кладемо борошно, цукор та сіль. Виливаємо молочно-дріжджову суміш та змішуємо на низькій швидкості 2 хвилини.
Яйце перемішуємо виделкою в стакані та додаємо в тісто. Замішуємо тісто ще три хвилини.
Масло кімнатної температури додаємо в тісто трьома партіями.
Тісто має вийти однорідним, еластичним та м’яким. Може злегка липнути до рук.
Обминає тісто руками. Накриваємо чистою серветкою та ставимо у тепле місце для бродіння. Це може зайняти 3 або і 4 години. Все залежить температури та вологості повітря. Тісто має підійти десь у три рази.
Формування пирога. Виброджене тісто обминаємо та викладаємо на присипану борошном робочу поверхню. Руками розтягуємо його у невеликий прямокутник. Лівий край загинаємо до середини, потім так само правий. Далі звертаємо тісто рулетом.
Ділимо тісто на 2/3 та 1/3.
2/3 тіста розкатуємо скалкою діаметром більше 20 см.
Беремо круглу форму діаметром 20 см. Змащуємо її шматочком масла. Викладаємо тісто у форму, розрівнюючи по дну, лишки тіста закріпляємо на борти форми. Даємо 20-30 хв, щоб тісто піднялось.
На нижній шар тіста викладаємо готову макову начинку. Зверху рівним шаром – вишневу.
1/3 тіста, який залишився розкатуємо діаметром 20 см. І накриваємо верх начинки. Бортики накриваємо поверх і защіпуємо.
Жовток перемішуємо виделкою. І за допомогою кулінарного пензля змащуємо верх пирога.
Випікаємо у заздалегідь прогрітій духовій шафі до 180 градусів Цельсія 35 хв.