На полі колоситься пшениця. Колоски такі повні й важкі, що хиляться донизу.
Чути голос бабусі, яка гукає на сніданок, — і ти щодуху біжиш босими ногами по прохолодній землі між рядами картоплі.
У сінях на столі вже стоїть глечик із парним молоком і шмат свіжоспеченого пирога з вишнями.
Сідаєш на дідовий кожух, що лежить на бетонному ґанку, кусаєш найм’якший пиріг із кислою вишнею, запиваєш молоком, залишаючи молочні вуса, й споглядаєш, як промені вранішнього сонця відблискують на жовтогарячому пір’ї півня.
Дитинство — найкращий час для спогадів.


Інгредієнти
Начинка:
- Вишня без кісточки – 300 гр.
- Цукор – 110 гр.
- Кукурудзяний крохмаль – 30 гр.
- Вода – 50 гр.
Тісто:
- Борошно – 300 гр.
- Молоко – 130 гр.
- Дріжджі (живі) – 17 гр.
- Цукор – 80 гр.
- Яйце – 1 шт
- Масло – 40 гр.
- Сіль – 4 гр.
жовток яйця для змащення
Начинка. Вишню без кісточки та цукор кладемо у каструлю. Ставимо на вогонь та доводимо до кипіння. Після закипання варимо ще 2 хвилини.
Кукурудзяний крохмаль розводимо у воді та виливаємо в каструлю із вишнею. Постійно помішуючи варимо до загущення, приблизно 2-3 хв.
Суміш перекладаємо у глибоку тарілку. Накриваємо у контакт харчовою плівкою. Охолоджуємо до кімнатної температури, а потім стабілізуємо у холодильній шафі 2 години.
Тісто. До молока кімнатної температури додаємо живі дріжджі. Даємо хвилинку постояти, а потім перемішуємо до розчинення дріжджів.
У діжу комбайну кладемо борошно, цукор та сіль. Виливаємо молочно-дріжджову суміш та змішуємо на низькій швидкості 2 хвилини.
Яйце перемішуємо виделкою в стакані та додаємо в тісто. Замішуємо тісто ще трихвилини.
Масло кімнатної температури додаємо в тісто трьома партіями.
Тісто має вийти однорідним, еластичним та м’яким. Може злегка липнути до рук.
Обминає тісто руками. Накриваємо чистою серветкою та ставимо у тепле місце для бродіння. Це може зайняти 3 або і 4 години. Все залежить температури та вологості повітря. Тісто має підійти десь у три рази.
Формування пирога. Виброджене тісто обминаємо та викладаємо на присипану борошном робочу поверхню. Руками розтягуємо його у невеликий прямокутник. Лівий край загинаємо до середини, потім так само правий. Далі звертаємо тісто рулетом.
Ділимо тісто на 2/3 та 1/3.
2/3 тіста розкатуємо скалкою діаметром більше 20 см.
Беремо круглу форму діаметром 20 см. Змащуємо її шматочком масла. Викладаємо тісто у форму, розрівнюючи по дну, лишки тіста закріпляємо на борти форми. Даємо 20 хв, щоб тісто піднялось.
Вишневу начинку викладаємо на тісто, розрівнюючи по всій площині форми.
1/3 тіста, який залишився розкатуємо діаметром 20 см. І накриваємо верх начинки. Бортики накриваємо поверх і защіпуємо.
Жовток перемішуємо виделкою. І за допомогою кулінарного пензля змащуємо верх пирога.
Випікаємо у заздалегідь прогрітій духовій шафі до 180 градусів Цельсія 35-40 хв.