Чи не вперше мені не вистачає слів, щоб описати свої відчуття від цього кексу. І, чесно кажучи, я не думала, що рецепт узагалі тут з’явиться, бо намішала я до тіста багацько всього. Тут і масло, і сметана, і яйця, і звичайне борошно, і мигдалеве.
Коли в рецепті стільки жирів, є шанс, що кекс просто не підніметься. Тому всі 40 хвилин його випікання в мене було прискорене серцебиття, а кількість зазирянь через скло дверцят духової шафи побила всі рекорди.
Тоді я навіть не уявляла, що в результаті вийде щось, що може позмагатися за зірку Мішлен. Можливо, ви подумаєте, що я перебільшую — але ні.
Дивовижна структура м’якуша: стабільна, з рівномірним пористим малюнком, пружна і водночас найніжніша. Ось такий ефект дає мигдалеве борошно — тому не пропускайте цей компонент у рецепті.
Унікальності смаку додає ревінь. Сік, змішуючись із цукром, утворює карамель, притаманну тільки ревеню. Сама ж м’якуш залишається яскраво кислою, але в поєднанні з тістом — утворює гармонійний смак без відчуття оскоми.
Смак кексу беззаперечно залишиться у спогадах ваших дітей і, можливо, перейде в розряд: “А мені це мама в дитинстві готувала”. Це саме той випадок, коли десерт — не просто солодке, а емоція, спогад, історія.
Мій ревеневий сезон завершено. Але наступної весни я повернусь до експериментів.
Сподіваюсь, я гідно представила вам недооцінений овоч-фрукт і показала, що він вартий вашої уваги.


Інгредієнти
- Цукор – 50 гр.
- Ревінь – 5 стебелів
Тісто:
- Цукор – 120 гр.
- Масло – 80 гр.
- Яйця – 3 шт.
- Сметана (20% жирності) – 100 гр.
- Борошно – 150 гр.
- Мигдалеве борошно – 50 гр.
- Розпушувач – 1,5 ч.л.
- Сіль – 0,25 ч.л.
Ревінь миємо та очищаємо від шкірки.
Беремо форму для кексу розміром 25×10 см. Дно застеляємо пергаментом. На пергамент рівномірно висипаємо шар цукру. Ревінь нарізаємо смужками відповідно до розміру дна форми й викладаємо їх поверх цукру. Залежно від форми, кількість ревеню може змінюватися. Якщо стеблі залишилися, то нарізаємо їх тонкими кружечками та додаємо в тісто.
Масло кімнатної температури збиваємо з цукром міксером до пишності протягом 3 хвилин. По одному вводимо яйця, кожен раз гарно вмішуючи у масляну масу.
Потім додаємо сметану та ще раз 1 хвилину збиваємо.
В ємність до сухих компонентів додаємо борошно, мигдалеве борошно, розпушувач та сіль. Перемішуємо за допомогою міксера на низькій швидкості до однорідності.
На цьому етапі додаємо тонко нарізаний ревінь і за допомогою кулінарної силіконової лопатки вмішуємо в тісто.
Тісто перекладаємо у форму. Випікаємо у заздалегідь прогрітій духовій шафі до 180 градусів Цельсія 45 хв.
Перевіряємо готовність за допомогою дерев’яної палички. Із середини тіста вона має виходити сухою.
Готовий кекс охолоджуємо у формі, потім перевертаємо на сервірувальну тарілку та знімаємо пергамент.