Пиріг з франжипаном та пряною грушою

Сонце м’яко та повільно ховається за горизонтом. У будинку тепло, а на вікні дрібні морозні візерунки зими. У каміні потріскує поліно, а повітря починає наповнюватися ароматом жасминового чаю.

По середині столу височіє на підставці пиріг і чаруючи манить до себе.

Не сила втримати спокусу. Ніж легко пірнає у вершковий крем дипломат, зачіпаючи горіховий франжипан. Останній натиск і під ножем хрумтить пісочне тісто.

Омріяний шматок вже на тарілці і останнім акцентом стає пряна соковита груша, яку просто кладеш зверху.

Одразу не куштуєш. Пильно розглядаєш всі шари, обмірковуючи стратегію першої спроби. Спочатку ковток вже гарно завареного чаю. А потім черга доходить і до пирога.

Інгредієнти

Основа:

  • Масло – 100 гр.
  • Цукор – 60 гр.
  • Борошно – 180 гр.
  • Яйце – 1 шт.

Франжипан:

  • Масло – 80 гр.
  • Цукор – 40 гр.
  • Волоські горіхи – 80 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Борошно – 20 гр.
  • Ванільний цукор – 0,25 ч.л.  

Крем:

  • Молоко (І) — 175 гр.
  • Кукурудзяний крохмаль – 30 гр.
  • Цукор – 50 гр.
  • Молоко (ІІ) — 75 гр
  • Масло – 30 гр.
  • Вершки (33%) – 100 гр.

Пряні груші:

  • Груша – 5 шт.
  • Вино (солодке) – 300 гр.
  • Цукор – 40 г
  • Бадьян – 1 зірочка
  • Кориця – 1 паличка
  • Кардамон – 3 зерна
  • Шафран – 2 тичинки

Тісто. У чашу комбайна із насадкою ножі кладемо борошно, цукор, холодне масло та яйце. Вмикаємо комбайн на середню швидкість і подрібнюємо поки тісто не скатається у кулю. Має вийти м’яке, гладке, пластичне тісто.

Тісто можна замісити в ручну. Для цього холодне масло натерти у суміш з борошна та цукру. Злегка розтерти і потім додати яйце. Замісити тісто.

Кулю завертаємо у харчову плівку та кладемо в холодильну камеру на одну годину для стабілізації.

Після стабілізації розкачуємо тісто у пласт висотою 0,3 мм та вкладаємо у форму діаметром 22 см і висотою бортиків 5 см. Придавлюємо бортик до дна пальцями. Протикаємо тісто у різних місцях виделкою.

Ставимо заготовку у холодильну камеру поки буде готуватися франжипан.

Франжипан. Для франжипану масло кімнатної температури збиваємо у глибокій мисці із цукром та ванільним цукром до побіління. Додаємо яйце і ще раз на найменшій швидкості змішуємо.

Волоські горіхи подрібнюємо у блендері до крихт (майже до борошна). Додаємо крихту із волоського горіха та борошно. Об’єднуємо всі компоненти на найменшій швидкості міксера.

На заготовку із тіста викладаємо франжипан. Випікаємо у заздалегідь розігрітій духовій шафі при температурі 180 градусів Цельсія 30 хв.

Готовий тарт охолоджуємо при кімнатній температурі.

Груші. У каструлю кладемо цукор, вливаємо воно і додаємо спеції. Ставимо на вогонь і нагріваємо, доки цукор не розчиниться.

Груші очищаємо від шкірки, кладемо в каструлю з шампанським. Варимо на повільному вогні до м’якості, доки ніж легко не проходитиме крізь м’якоть груші.

Готові груші залишаємо охолоджуватися в сиропі.

Крем. Кукурудзяний крохмаль змішати із цукром та залити молоком (ІІ). Перемішати до розчинення крохмалю.

Молоко (І) поставити на вогонь та довести до кипіння. Як тільки почали з’являтися бульбашки – знімаємо з вогню.

Крохмальну суміш додати до гарячого молока, постійно помішуючи.

Отриману суміш ставимо на вогонь та починаємо заварювати на середньому вогні постійно помішуючи вінчиком або силіконовою лопаткою по дну каструлі. Як тільки суміш загусла (2-3 хв.) знімаємо з вогню та додаємо масло. Перемішуємо до однорідності

Переливаємо у керамічну ємність та накриваємо у контакт кулінарною плівкою. Охолоджуємо до кімнатної температури та ставимо у холодильну камеру на 6 годин для стабілізації.

Після стабілізації заварну частину крему перемішуємо кулінарною лопаткою.

Збиваємо вершки до стабільних піків і вводимо частино до заварної частини, кожен раз гарно вмішуючи збиті вершки.

Формуємо пиріг. На охолоджений пиріг викладаємо груші. За допомогою кулінарного мішка відсаджуємо крем на пиріг. Прикрашаємо золотом.