Скільки б ми не куштували заморських ягід та фруктів, яблука посідають одне з перших місць серед наших вподобань. Чому так відбувається, я не можу точно сказати.
Проте я точно знаю, що яблука в десерті асоціюються зі штруделем — традиційним віденським десертом. Щоб оцінити значущість цієї випічки, за літературними джерелами згадувалось, що колись наречених обирали за вмінням його готувати.
Основою для штруделя є витяжне тісто. Воно готується досить просто, але потребує певної майстерності, адже з кульки вагою 200 грамів потрібно розтягнути (саме розтягнути) пласт розміром як обідній стіл.
Проте в сучасних умовах таке тісто можна знайти у вільному продажу в магазинах під назвою «філо».
З пачки тіста вагою 400 грамів у мене вийшло 5 штруделів, які на фото. Якщо думаєте, що це забагато, то помиляєтесь, адже в начинці є яблука, груші та додано корицю, і ці «згортки золота» розійдуться за день.
Інгредієнти
- Тісто філо – 400 гр.
- Яблука – 800 гр.
- Груши – 200 гр.
- Цукор – 50 гр.
- Кукурудзяний крохмаль – 1 ст.л.
- Кориця – 2 ч. л.
- Масло – 50 гр.
Жовток яйця
Тісто філо розморожуємо до кімнатної температури. Це займає приблизно 40 хв. При температурі 24 градуси Цельсія.
Яблука та груши миємо, сушимо. Чистимо від шкірки та серцевини. Ріжемо на невеличкі шматочки. Перекладаємо в глибоку ємність. Додаємо цукор, корицю та кукурудзяний крохмаль. Все перемішуємо, щоб кориця рівномірно розподілилась між шматочками фруктів.
Після розморожування тіста, відкриваємо пачку та розгортаємо листи філо. Тут потрібно швидко працювати, щоб тісто не засохло. Тому на цьому етапі доцільно увімкнути духову шафу та розігріти її до 180 градусів Цельсія.
Масло кладемо в ємність та розтоплюємо у мікрохвильовій печі імпульсами до рідкого стану.
Беремо один лист тіста. За допомогою кулінарного пензля змащуємо його маслом. На верх нього кладемо другий лист тіста і також змащуємо його маслом. Повторюємо ще один раз. Основою буде слугувати три листа тіста. Але ви можете зробити іншу кількість, наприклад, два листа або чотири.
На край викладаємо п’яту частину начинки. Завертаємо конвертом. Так повторюємо ще чотири рази.
Викладаємо струдлі на деко з пергаментом. Змащуємо верх жовтком яйця. Випікаємо 23 хв.