Банановий зефір

На годиннику 5 ранку і тільки для цієї події можна встати так рано.

Автомобіль зупиняється біля сосен, які за останні десять роки виросли у три рази, перетворившись майже у непрохідний лісок. Дверцята авто хлопають і звідусіль чути тишу. Роблю глибокий вдих, наповнюючи легені осіннім повітрям. Перший крок і під ногами тріщить суха гілка. Цілий рік чекала на ці відчуття.

Попереду вже бачу звалене сухе дерево, за яким є малесенька галявинка між соснами і старезною грушкою-дичкою. Дихання і ритм серця починають набирати оберти. Ще кілька кроків і ось-ось…

Мовчки кричу “так”, бо конкуренти не сплять і про це місце ніхто не має дізнатися. Нагинаюсь і в кошик потрапляє омріяний боровик, а потім другий і третій.

Хто не може розділити щастя збирати гриби в лісі запрошую зробити банановий зефір у вигляді грибів. Правда, як справжні?

Інгредієнти

Заварна частина:

  • Вода – 100 гр.
  • Агар-агар – 8 гр.
  • Цукор – 170 гр.
  • Пюре банану – 200 гр.

Холодна частина:

  • Білок яйця – 65 гр.
  • Цукор – 150 гр.

Робити зефір зовсім не складно, але важлива черговість кроків. Тому цей рецепт дам в необхідній послідовності, щоб Ви досягли результату.

Крок 1. Білки відділяємо від жовтків. Обережно, щоб жовток не потрапив до білка, оскільки останній не зіб’ється у густу піну. Відміряємо 65 гр. білка і виливаємо його у діжу комбайна. Окремо відміряємо 150 гр. цукру в окремій тарілці.

Крок 2. В кулінарний мішок вкладаємо насадку для відсаджування зефіру. На деко кладемо пергамент.

Крок 3. Беремо досить стиглі банани. Чистимо їх і перетираємо у пюре. Якщо зробити це виделкою, то в зефірі будуть траплятися малесенькі шматочки банану. Або ж пробити масу блендером.

Крок 4. В сотейник вливаємо воду, висипаємо цукор та агар-агар. Перемішуємо і ставимо на вогонь. Коли маса прогрілась (приблизно 1,5 хв.) додаємо пюре банану. І від закипання варимо ще 3 хвилини помішуючи вінчиком, щоб агар-агар не осів на дні сотейника. Маса має відчутно загуснути.

Крок 5. Після хвилини від закипання сиропу починаємо збивати білок на високій швидкості. Як тільки він злегка спінився додаємо цукор у 3-4 підходи. Маса має  збільшитися у 4-5 рази та стати густою. Поки комбайн продовжує збивати білок повертаємось до сотейника із сиропом.

Крок 6. Ще раз гарно все змішуємо у сотейнику, щоб агар-агар рівномірно розподілився у сиропі. Забираємо з вогню і одразу тонкою цівкою додаємо до збиваємого комбайном білку.  Продовжуємо збивати поки маса не охолодиться до 50-55 градусів Цельсія.

Крок 7. Швидко перекладаємо масу до кулінарного мішка та відсаджуємо зефір на деко. Зефір стабілізується досить швидко. Для повної стабілізаціє достатньо 4 години (але буде залежати від вологості повітря).

Якщо ви хочете стилізувати зефір під гриби, то вам знадобиться силіконова форма у вигляді половини сфери діаметром 4,5 см (або більша) та кругла насадка діаметром 1 см.

Спочатку робимо ніжки гриба. Для цього тримаємо кулінарний мішок на висоті 1 см від поверхні деко і натискаємо на нього трохи піднімаючи до бажаної висоти ніжки.

Для шапки грибів відсаджуємо зефірну масу у силіконову сферу, вирівнявши її потім кулінарним шпателем.

Відставляємо для стабілізації на 4 години.

Шапку грибів обвалюємо у какао і з’єднуємо із зефірною ніжною. Щоб це надійно з’єдналось, можна вершинку ніжки підрізати, і тоді шапочка гарно сяде на неї.