Я обожнюю час в якому живу. Техніка та технології настільки швидко розвиваються, що достатньо хвилини, ні секунди, щоб отримати інформацію.
Тепер ми знайомі із авокадо, імбирем, манго, мангостаном, гранаділлою. Безпомилково відрізняємо крем-сир від маскарпоне. Кожну заморську забаганку можна купити в магазині. Якщо ж ні, то інтернет-магазини доставлять навіть воду із Тибету.
Смаколики в старовину готували із дріжджового тіста, але завдяки надбанню інших країн ми знаємо кексове, листкове, пісочне. Окрім них ще є філо.
Тісто філо або витяжне – це прісне тісто із борошна, води та невеликої кількості олії (або оцту). Тісто розтягують (тому і витяжне) до прозорого стану, що через нього можна читати сторінки книжки. Готовий виріб хрусткий та тендітний.
Із тістом філо готують як солону випічку, так і солодку. Оскільки у мене солодкі історії, то будемо пекти пиріг із персиками і лохиною.
Цей пиріг виграшний ще тим, що тісто філо треба купити в магазині, а не стояти годинами і місити його.
Ну, що вам також подобається жити у 21 сторіччі?
Інгредієнти
Тісто:
- Тісто філо – 400 гр.
- Масло – 60 гр.
Заливка:
- Сметана (15% жирності) – 300 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Цукор – 60 гр.
Персики – 3 шт.
Лохина – пригоршня.
Пиріг можна готувати із будь-якими ягодами та фруктами.
Тісто філо необхідно розморозити при кімнатній температурі. Масло розтоплюємо у мікрохвильовій печі імпульсами 20 секунд до рідкого стану.
Підготовлюємо форму. Беремо форму 24 см. На дно кладемо пергамент, а боки змащуємо шматочком масла.
Лист філо за допомогою кулінарного пензля змащуємо маслом (2-3 мазки) по всій площі. Згортаємо лист у вигляді “гармошки” і скручуємо равликом. Викладаємо в центрі форми. Так повторюємо із всіма листами, але наступні викладаємо пелюстками до центру по колу.
Персики розрізаємо навпіл. Виймаємо кісточку і нарізаємо тонкими шматочкам. Вкладаємо їх у складки тіста. У вільні місця кладемо лохину.
У глибокій мисці змішуємо сметану, яйця та цукор. Заливку виливаємо у форму із тістом. Форму кілька разів струшуємо, щоб заливка розподілилася рівномірно по всій формі.
Випікаємо у заздалегідь розігрітій духовій шафі до 180 градусів Цельсія 35 хв.