Персиковий пиріг з тіста філо

Я обожнюю час в якому живу. Техніка та технології настільки швидко розвиваються, що достатньо хвилини, ні секунди, щоб отримати інформацію.

Тепер ми знайомі із авокадо, імбирем, манго, мангостаном, гранаділлою. Безпомилково відрізняємо крем-сир від маскарпоне. Кожну заморську забаганку можна купити в магазині. Якщо ж ні, то інтернет-магазини доставлять навіть воду із Тибету.

Смаколики в старовину готували із дріжджового тіста, але завдяки надбанню інших країн ми знаємо кексове, листкове, пісочне. Окрім них ще є філо.

Тісто філо або витяжне – це прісне тісто із борошна, води та невеликої кількості олії (або оцту). Тісто розтягують (тому і витяжне) до прозорого стану, що через нього можна читати сторінки книжки. Готовий виріб хрусткий та тендітний.

Із тістом філо готують як солону випічку, так і солодку. Оскільки у мене солодкі історії, то будемо пекти пиріг із персиками і лохиною.

Цей пиріг виграшний ще тим, що тісто філо треба купити в магазині, а не стояти годинами і місити його.

Ну, що вам також подобається жити у 21 сторіччі?

Інгредієнти

Тісто:

  • Тісто філо – 400 гр.
  • Масло – 60 гр.

Заливка:

  • Сметана (15% жирності) – 300 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Цукор – 60 гр.

Персики – 3 шт.

Лохина – пригоршня.

Пиріг можна готувати із будь-якими ягодами та фруктами.

Тісто філо необхідно розморозити при кімнатній температурі. Масло розтоплюємо у мікрохвильовій печі імпульсами 20 секунд до рідкого стану.

Підготовлюємо форму. Беремо форму 24 см. На дно кладемо пергамент, а боки змащуємо шматочком масла.

Лист філо за допомогою кулінарного пензля змащуємо маслом (2-3 мазки) по всій площі. Згортаємо лист у вигляді “гармошки” і скручуємо равликом. Викладаємо в центрі форми. Так повторюємо із всіма листами, але наступні викладаємо пелюстками до центру по колу.

Персики розрізаємо навпіл. Виймаємо кісточку і нарізаємо тонкими шматочкам. Вкладаємо їх у складки тіста. У вільні місця кладемо лохину.

У глибокій мисці змішуємо сметану, яйця та цукор. Заливку виливаємо у форму із тістом. Форму кілька разів струшуємо, щоб заливка розподілилася рівномірно по всій формі.

Випікаємо у заздалегідь розігрітій духовій шафі до 180 градусів Цельсія 35 хв.