Дріжджові вареники з лохиною на пару

Любов до вареників закладається в українців генетично. Не дивно, що у нас існує велика кількість видів тіста, начинок та способів приготування.

Навколо цієї страви створюють сімейні традиції, байки та свята.

Цікавим фактом є те, що якщо заготовки варять у воді, то це є вареники, але якщо готують на пару, — то пироги. Якщо будете на заході України, зверніть на це увагу при виборі у ресторані.

Я не зустрічала людину, яка б не любила з’їсти славну порцію вареників із сметаною. Якщо ви не віддаєте перевагу цій страві, то знайте – ви не не любите вареників, ви просто не знайшли свого правильного рецепту. Як було зі мною.

Якщо ви хочете багато начинки і вам треба її просто загорнути у тонкий прошарок тіста, то рекомендую тісто на кип’ятку (є на сайті), але якщо ви хочете відчути легку хмаринку тіста – то тут в нагоді дріжджові.

Рецепт тіста від Олександра Огородніка, який перевірений мною багато разів.

Якщо для начинки ви використовуєте соковиті ягоди чи фрукти, то раджу скористатися моїм рецептом згущувача і тоді сік не буде витікати з вареників.

Інгредієнти

Тісто:

  • Молоко – 300 гр.
  • Цукор – 2 ст.л.
  • Дріжджі – 25 гр (свіжі) або 10 гр. сухі
  • Олія – 1 ст.л.
  • Борошно – 500 гр.
  • Сіль – 0,5 ч.л.

Згущувач:

  • Цукор – 3 ст.л.
  • Кукурудзяний крохмаль – 1 ч.л.

Лохина.

Тісто. Молоко підігріти до температури 35 градусів Цельсія (не більше) та розчинити в них дріжджі. Додати олію, сіль, цукор та борошно. За допомогою комбайна з насадкою крюк вимісити тісто до однорідності. Готове тісто не липне до рук, пружне та однорідне.

Діжу накриваємо харчовою плівкою та ставимо на скисання на 1 годину. Тісто має підійти в два-три рази.  

За необхідності (прохолодна температура, старі дріжджі) тривалість скисання може збільшитися.

Готуємо згущувач. В  баночку кладемо цукор та кукурудзяний крохмаль. Закриваємо кришкою та легенько струшуємо. Якщо після використання буде залишок його можна використати і на наступний раз.

Готуємо заготовки. Готове тісто обминаємо. Робочу поверхню припудрюємо борошном. Викладаємо тісто і розкатуємо його завтовшки 0,3 мм. (якщо у вас більше, то вареники будуть товстішими). Беремо вирубку діаметром 7 см і видавлюємо з тіста круги.

Кладемо один кружок на ліву долоню. На нього викладаємо 0,25 згущувача. По центру заготовки кладемо ягоди лохини. Завертаємо, зліплюючи зверху края.

Готуємо вареники. Беремо каструлю об’ємом 5 л з широким верхом. Наповнюємо її 2,5 л холодної води. Зверху каструлі пов’язуємо марлю, яка складена у 2-3 шари. Закриваємо кришкою та ставимо каструлю на вогонь. Доводимо до закипання.

Коли вода закипіла, викладаємо зверху марлі заготовки із певною відстанню. Накриваємо кришкою (кришка має бути випукла, щоб не торкалась заготовок) і готуємо 5 хв на середньому вогні.