Гомбовці

Перша реакція, коли куштуєш гомбовці – це здивоване довге піднебінне “мммм”, бо від вареного домашнього сиру нічого особливого не очікуєш.

Походить цей десерт із Закарпаття. Тут його готують у кожному домі і варіантів приготування дуже й дуже багато. Роблять на основі вареної картоплі або домашнього сиру. В середину гомбовців можна покласти сливу, вишні, шоколад чи інші начинки. Можуть готуватися на пару або варитися в окропі.

Із усіх варіацій я обрала домашній сир та спосіб приготування – у воді.

Друзі, наполегливо рекомендую не тільки глянути на гарне фото, а і приготувати. Так просто, і так гарно ви ще нічого не готували.

Дуже важлива порада. Обирайте домашній сир високої якості, бо саме від цієї складової буде залежати смак гомбовців.

Інгредієнти

Тісто:

  • Домашній сир – 360 гр.
  • Цукор – 50 гр.
  • Ванільний цукор – 5 гр.
  • Манка – 40 гр.
  • Борошно – 10 гр.
  • Цедра половини лимону.
  • Дрібка солі.

Посипка:

  • Панірувальні сухарі – 50 гр.
  • Цукор – 30 гр.

Тісто. У мисці змішати всі компоненти для тіста до однорідності. Якщо грудочки домашнього сири не розбиваються, то можна масу перебити погружним блендером.

Маса має настоятися 30 хв.

Посипка. Панірувальні сухарі піджарюємо на пательні без масла до рум’яності постійно помішуючи. Висипаємо суміш на широку тарілку. Додаємо цукор та перемішуємо. За бажанням можна додати корицю або інші спеції.

Варимо гомбовці. Беремо каструлю об’ємом 1,5 л. Наливаємо 1 л води і ставимо на вогонь.

Із тіста скачуємо м’ячики вагою 50 гр. (або ж іншою масою).

Кладемо гомбовці у воду із температурою 100 градусів Цельція. Коли гомбовці спливуть, то варимо ще 3 хв.

Сервіруємо. Варені гомбовці дістаємо шумовкою і кладемо у панірувальну суміш. Обвалюємо з усіх сторін.

Можна подати із ягідним пюре, ягодами, фруктами, шоколадом, медом тощо.