Польський маковий рулет

Ми завжди прагнемо віднайти баланс. Це стосується приватного життя, відносин, відпочинку, роботи. Завжди оцінюємо, враховуємо, зважаємо найкращий варіант для себе. Але це не стосується макового рулету. Тут люди поділяються на дві групи. Перша, яка сповідує догму: чим більше, тим краще. І друга – бажає відчути лиш відголоски. А ви до якої групи відноситесь?

Рецепт макового рулету я взяла з книжки Ібан Ярса “Домашній хліб”. У передмові до рецепта автор зазначає, що це сімейний рецепт знайомої його матері із Вроцлава. Випікається такий рулет до різдвяний свят у Польщі.

Інгредієнти

Тісто:

  • Борошно – 250 гр.
  • Молоко – 50 гр.
  • Жовток – 1 шт (20 гр.)
  • Яйце – 1 шт (55 гр.)
  • Цукор – 50 гр.
  • Вершкове масло – 50 гр.
  • Дріжджі – 20 гр (пресовані ) або 7 гр. (сухі)
  • Сіль – 5 гр.
  • Цедра половини лимону.

Готова макова начинка – 250 гр.

У діжі для тістомісу розчиніть дріжджі у теплому молоці кімнатної температури.

Яйце та жовток змішайте разом.

До діжи додайте ячну суміш, цукор, борошно, сіль. Змішуємо комбайном із насадкою крюк 15 хв.

Потім додаємо масло кімнатної температури порізане на невеликі шматочки. Вмішуємо у тісто комбайном на середній швидкості. Готове тісто не буде липнути до рук, буде блискуче та м’яке.

Тісто залишаємо у діжі для скисати на 2-3 години у тепле місце накривши ємність харчовою плівко.

Виброджене тісто підніметься у 3 рази, буде мати приємних аромат.

Обминаємо тісто.

Робочу поверхню припудрюємо борошном. Розкатуємо тісто у пласт товщиною 3 мм.

Зверху кладемо макову начинку і скручуємо рулет. Краї гарно та міцно стискаємо.

На деко кладемо пергамент. Викладаємо рулет. Не щільно накриваємо його харчовою плівкою і ставимо для ще одного під’йому на 2 години.

Рулет має гарно підійти за межами духового шафу. В цьому випадку він не трісне.

Випікаємо при температурі 180 градусів Цельсія у заздалегідь розігрітій духовій шафі 25-30 хв.

Перед розрізанням необхідно охолодити його до кімнатної температури.