Домашній сир

Ніщо не зупинить ідею, час якої настав. І з цим гаслом, сьогодні ми робимо домашні сир.

Я завжди думала, що це складний процес, а ж поки мама не розказала мені методику його приготування. Виявилось все досить легко і зрозуміло. Єдине, що потрібно, то трошки терпіння, бо жодного загусника, окислювача чи закваски ми використовувати не будемо.

Якщо ви дуже піклуєтесь за склад продукту, то повідомляю, що тут він єдиний – молоко. Так-так, повторюю ще раз, для домашнього сиру ми використаємо лише одну складову. І це – молоко.

Домашній сир я завжди роблю із домашнього непастеризованого молока. Але нещодавно, магазине молоко Яготинське у мене скисло і я зробила з нього домашній сир, що свідчить про якість цієї торгової марки.

У власноруч зробленого сиру багато переваг. І головними серед них є: якість та смак. У домашнього сиру яскраво виражений солодко вершковий смак із приємною молочною кислинкою та відсутністю будь-який інших присмаків.

Інгредієнти

  • Молоко — 1 л.

Домашнє молоко ставимо у скляну  банку скисатися. В теплу пору це може відбутися за 2-3 дні, а в холодну – 4-5. Скисле молоко береться однорідними грудочками. Може виділятися сироватка.

Беремо глибоку каструлю, яка за висотою така ж як банка з кислим молоком.

На дно кладемо бавовняну однотонну серветку, щоб коли банка буде нагріватися, то вона не лопнула. Синтетичну серветку в цьому випадку краще не обирати, оскільки при нагріванні і вода, і банка може покраситится.

В каструлю ставимо банку і наливаємо холодну воду, щоб вона покрила банку по вінця. Вмикаємо середній вогонь і доводимо воду до закипання. Після закипання вогонь зменшуємо, щоб не було великих бульбашок. Варимо ще 10 хвилин.

Якщо варити більше 10 хвилин, то готовий сир буде сухішим, а менше – вологішим.

Після бажаного часу для відтоплення сиру вимикаємо вогонь і залишаємо банку у каструлі до кімнатної температури.

Після охолодження дістаємо банку та ставимо у холодильну камеру на 1-2 годину.

Беремо сито і відкидаємо сир на нього. Залишаємо так на 4-5 годин доки сироватка не стече під вагою сиру. Чавити чи допомагати вантажем не рекомендую.