Традиційною стравою на Масницю є млинці. Різновидність рецептів, начинок та способів їх подачі здивують навіть найвибагливішого поціновувача.
Сьогодні я приготувала млинці із додаванням у тісто кип’ятку. Виходять вони щільними, м’якими, ніжними та гарно відстають від пательні. Загалом особливість цього рецепту, що перший млинець не піде комом.
Від традиційної подачі я відійшла, а зробила такий собі млинцевий торт у вигляді троянди. Додала вишневу начинку та перемастила все кремом на основі маскарпоне. Щоб наглядно продемонструвати як робити таку троянду я зняла кілька фото процесу.
Незважаючи на те, за яким рецептом ви любите млинці, дайте тісту постояти 30 хвилин у спокої і лиш потім розпочинайте випікати млинці. Глютен розійдеться у рідині і млинці будуть ніжніші.
Інгредієнти
Тісто:
- Молоко – 200 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Олія – 15 гр.
- Цукор – 2 ст.л.
- Ванільний цукор – 8 гр.
- Буряковий сік – 15 гр.
- Борошно – 170 гр.
- Кип’яток – 180 гр.
Соус:
- Вишня – 200 гр.
- Цукор – 60 гр.
- Кукурудзяний крохмаль – 10 гр.
- Холодна вода – 40 гр.
Крем:
- Маскарпоне – 100 гр.
- Вершки (33%) – 150 гр.
- Цукрова пудра – 30 гр.
Готуємо млинці. Буряк відварюємо до м’якості. Охолоджуємо та чистимо від шкірки. Натираємо на буряковій терці. За допомогою марлі віджимаємо сік. Самі млинці пахнуть буряком не будуть, бо цей аромат буде перебивати ванільний цукор.
У глибокий кувшин вливаємо молоко, яйця та олію. Збиваємо на маленькій швидкості блендером. Додаємо борошно і знову збиваємо, щоб борошно розійшлося і не залишилось грудочок борошна.
Потім додаємо сік буряка і перемішуємо.
Ставимо воду кип’ятити. Відміряємо необхідну кількість і продовжуючи збивати тісто на середній швидкості вливаємо кип’яток.
Тісто ставимо на 30 хвилин відпочити.
Пательню для млинців розігріваємо на вогні. Змащуємо найтоншим шаром олії. Черпаком зачерпуємо частину тіста і ллємо його до центру пательні. Другою рукою, тримаючи сковороду за ручку у повітрі, швидко нахиляємо її у різні боки, щоб тісто розпливлося по всій площі поверхні. Смажимо на маленькому вогні з одного боку 2 хвилин, потім перевертаємо і смажимо ще хвилину з іншого. І так все тісто.
Готуємо соус. Кукурудзяний крохмаль заливаємо холодною водою та перемішуємо до розчинення крохмалю.
У каструлю кладемо вишню без кісточки та цукор. Ставимо на середній вогонь та варимо до закипання, час від часу помішуючи. Після закіпання варимо ще 5 хвилин і додаємо розчинений крохмаль у воді. Одразу починаємо розмішувати, щоб не утворилось грудочок.
Вишню у соус перебиваємо погружним блендером, щоб при загортанні млинців вони сильно не випирали з них.
Готуємо крем. У глибокій мисці збиваємо маскарпоне, вершки та цукрову пудру.
Збираємо торт. Три млинця складаємо в один ряд, але, щоб один кінець був на іншому млинці (фото 1). Змащуємо верх вишневим соус і загортаємо іншим кінцем, щоб вийшов на півмісяць. Зверху змащуємо кремом і згортаємо у рулет.
Пелюстки троянди робимо наступним чином. Половину млинця змащуємо соусом та накриваємо нижньою частиною млинця. Зверху крем і приставляємо такий млинець до серединки по колу.