Лавандовий чизкейк

На столі стоїть чашка завареного жасминового чаю. Поряд, на підставці, височіє чизкейк.

Ніж м’яко проходить по центру пирога, а коли досягає країв – приємно хрумтить. Перекладаю трикутний шматочок на тарілку. Беру виделку і відламую порцію. Завмираю на секунду або дві, поки рецептори сканують смакові якості: тонкий аромат лаванди, ніжний вершковий смак крем сиру, після смак ванілі.  

І лише, отримавши сигнал, що це ідеально, на обличчі з’являється усмішка, а згодом звук “мммм” виривається з піднебіння як знак, що все вдалося.

Цей чизкейк сподобається тим, хто шукає гострих відчуттів, готовий до експериментів та до відкриття нових горизонтів. Можливо, це саме – ви.  

Інгредієнти

Основа:

  • Печиво (крихке) – 180 гр.
  • Масло – 80 гр.
  • Квіти лаванди – 0,25 ч.л.

Сирна начинка:

  • Яйце – 1 шт.
  • Цукор – 60 гр.
  • Ванільний цукор – 10 гр.
  • Крем-сир – 250 гр.
  • Вершки (33%) – 60 гр.
  • Квіти лаванди – 1 гр. (1 ч.л.)

Основа. Для основи печиво (“до кави” Рошен) та суцвіття лаванди кладемо у комбайн із насадкою ножі. Перетираємо до крихти. Додаємо розтоплене масло і ще раз змішуємо, щоб утворилась волога крихта.

Беремо форму діаметром 14 см. Частину крихт викладаємо на дно, а іншою частиною формуємо боки.

Ставимо форму у заздалегідь розігріту духову шафу на 15 хвилин. Після дістаємо та охолоджуємо основу до кімнатної температури.

Сирна начинка. Вершки доводимо до кипіння, але не кип’ятимо. Одразу заливаємо суцвіття лаванди та даємо час для настоювання близько 30-40 хвилин.

У глибокій мисці змішуємо компоненти кімнатної температури: крем-сир, яйця, цукор та ванільний цукор. Перемішуємо вінчиком до однорідності, але не збиваємо.

Вершки проціджуємо через сито, щоб позбутися суцвіття. Головне – не віджимати суцвіття, бо в цьому разі з’явиться гіркота від лаванди і чизкейк буде гірчити. Проціджені вершки додаємо до начинки і перемішуємо вінчиком.

Сирну масу перекладаємо до основи.

Розігріваємо духову шафу до 120 градусів Цельсія.

1,5 л води кип’ятимо у чайнику. Після виливаємо воду у вогнетривку форму.

Форму із чизкейком ставимо на середню поличку у духовій шафі, а з водою —  нижче. Випікаємо 50 хвилин.

Готовий пиріг охолоджуємо годину у прочиненій духовій шафі, а потім — у холодильній близько 6 годин.