Чизкейк з обліпихою

Я давно помітила, що у кондитерській справі ми не вибагливі. Я знаю, що це речення вас обурило, але правда – є правда. Наступного разу, коли ви будете у кав’ярні перегляньте її асортимент. Я впевнена, що він достатньо великий, але це буде на кшталт: панна котта, шоколадний кекс (торт), наполеон, медівник, ну, і, звичайно, морозиво.

Смак – це та особливість, яка у нашому житті не виховується і до експериментів ми, вже ж повірте тій, хто завжди смакує лише наполеоном, не готові. Але не цього разу. Я підготувала два чизкейки із нетиповими смаками і почнемо ми з обліпихи.

Обліпиха мені знайома ще з дитинства. Дорогою до школи, у сусідів росла ця диковинка. Високий стовбур, пишна крона, а згодом усипані гілки ягодами помаранчевого кольору – дерево було окрасою вулиці.

Якось я запитала, чи смачна вона і отримавши відповідь – ні, перестала цікавитись. Доки у дорослому віці не спробувала обліпиховий чай у місцевій кав’ярні. З тих пір я завжди заморожую цю ягоду.

Обліпиха має свій неповторний смак. Він шовковистий, терпкий та з легкою кислинкою. А тому така комбінація гарно відтіняє вершковий смак чизкейку.

Інгредієнти

Обліпиховий курд:

  • Обліпиха – 200 гр.
  • Вода – 20 гр.
  • Цукор – 150 гр.
  • Жовтки – 4 шт.
  • Масло – 80 гр.

Основа:

  • Печиво (крихке) – 300 гр.
  • Масло – 120 гр.

Сирна начинка:

  • Яйця – 2 шт.
  • Цукор – 110 гр.
  • Ванільний цукор – 10 гр.
  • Крем-сир – 500 гр.
  • Вершки (33%) – 100 гр.

Курд. У каструлю кладемо обліпиху та воду. Ставимо на середній вогонь і доводимо до кипіння. Варимо після закипання 4-5 хвилин і вимикаємо вогонь. Погружним блендером збиваємо масу 2 хвилини, щоб розбити кожну ягоду.

За допомогою сита відділяємо жмих від пюре.

Отримане протерте пюре вливаємо в каструлю, додаємо цукор та жовтки. Ставимо каструлю на середній вогонь, і, не перестаючи помішувати, варимо до закипання. Після – зменшуємо вогонь і ще готуємо до 5 хвилин (до стабільного загущення). Маса готова, коли на лопатці з курдом залишається борозна, якщо по ній провести пальцем.

До гарячої суміші додаємо шматочки холодного масла і перемішуємо вінчиком до однорідності. Стабілізуємо у холодильній камері 4 години.

Основа. Для основи печиво (“до кави” Рошен) кладемо у комбайн із насадкою ножі. Перетираємо до крихти. Додаємо розтоплене масло і ще раз змішуємо, щоб утворилась волога крихта.

Беремо форму діаметром 20 см. Частину крихт викладаємо на дно, а іншою частиною формуємо боки.

Ставимо форму у заздалегідь розігріту духову шафу на 20 хвилин. Після дістаємо та охолоджуємо основу до кімнатної температури.

Сирна начинка. У глибокій мисці змішуємо крем-сир, яйця, цукор та ванільний цукор. Перемішуємо вінчиком до однорідності і додаємо вершки. Ще раз перемішуємо, але не збиваємо.

Сирну масу розділяємо на дві частини. До однієї частини додаємо 50 гр. обліпихового курду. Іншу – залишаємо незмінною.

У форму вливаємо сирну частину із обліпихою, а зверху – без обліпихи.

Розігріваємо духову шафу до 120 градусів Цельсія.

1,5 л води кип’ятимо у чайнику. Після виливаємо воду у вогнетривку форму.

Форму із чизкейком ставимо на середню поличку у духовій шафі, а з водою —  нижче. Випікаємо 80 хвилин.

Готовий пиріг охолоджуємо годину у прочиненій духовій шафі, а потім — у холодильній близько 6 годин.