Різдвяне поліно

Різдво – затишне та сімейне свято. Родина збирається разом за сімейним столом. Готуються традиційні, перевірені роками страви, рецепти яких передавались із покоління в покоління. Безумовно, Різдво — особливе свято і десерт має бути таким же.

Інгредієнти

Бісквіт:

  • Яйця – 4 шт.
  • Цукор – 100 гр.
  • Борошно – 110 гр.
  • Какао – 30 гр.
  • Розпушувач – 2 гр.

Начинка:

  • Смородинове варення – 150 гр.

Крем:

  • Маскарпоне – 150 гр.
  • Вершки – 250 гр.
  • Цукрова пудра – 40 гр.

Ганаш:

  • Чорний шоколад – 100 гр.
  • Вершки (33%) – 30 гр.

Шоколадний декор:

  • Чорний бельгійський шоколад – 100 гр.

Бісквіт. У діжу для збивання кладемо яйця та цукор. Збиваємо 8 хвилин до побіління та потроєння у висоті. На правильно збитих яйцях має залишатися боріздка від вінчика, але за мить вона може зникати.

Змішуємо борошно, какао та розпушувач. Просіюємо їх через сито. Додаємо до збитих яєць двома партіями. Перемішуємо обережними рухами знизу-вверх за допомогою силікованої лопатки.

На деко кладемо пергамент та виливаємо тісто на нього. Розрівнюємо шпателем по всьому деку.

Випікаємо корж у заздалегідь розігрітій духовій шафі до 170 градусів Цельсія 8 хвилин.

Важливо не перепекти корж, оскільки при його згортанні він може ламатися.

Поки корж випікається, на столі розвертаємо чистий рушник, який має бути трохи більшим за розмір коржа.

Готовий корж дістаємо з духової шафи і кладемо на рушник. Перевертаємо його лицьовою стороною донизу — верхівка коржа лежить на рушнику, а зверху пергамент. Акуратно знімаємо пергамент і скручуємо разом із рушником корж у рулон. Залишаємо так до повного охолодження. Якщо Ви не звернете в рулон гарячий корж, потім його не можна буде згорнути.

Крем. За допомогою міксера збиваємо маскарпоне, вершки та цукрову пудру у пишну масу. Якщо маса дуже густа, то можна додати трохи вершків.

Ганаш. У миску кладемо чорний шоколад та вершки. У мікрохвильовій печі імпульсами топимо суміш. Охолоджуємо до кімнатної температури.

Збираємо рулет. Рушник з коржем розгортаємо та перекладаємо на стіл. Корж змащуємо смородиновим варенням. Викладаємо крем зверху і знову згортаємо рулет.  ¼ частину рулету відрізаємо та прилаштовуємо збоку. Верх поливаємо ганашем. Ставимо у холодильну камеру для стабілізації на ніч.

Шоколадний декор. Для темперування шоколаду 80 гр. чорного шоколаду кладемо у миску та розтоплюємо його короткими імпульсами у мікрохвильовій печі. Кожен раз необхідно шоколад перемішувати. Суміш доводимо до температури 45 градусів Цельсія та одразу додаємо 20 гр. шоколаду.  Активно розмішуємо, щоб весь шоколад розтанув. Суміш охолоджуємо до температури 27 градусів Цельсія, а потім, за допомогою мікрохвильової печі (короткими імпульсами підігріваємо), піднімаємо температуру до 33 градусів Цельсія.

Беремо лист пергаменту. Виливаємо на нього шоколад та розрівнюємо тонким слоєм шпателем. Даємо 10-15 хвилин для підсихання. Після цього згортаємо у рулон пергамент разом із шоколадом. Кладемо його у холодильну камеру на 30 – 60 хв до повного застигання.

Після цього розгортаємо пергамент та обережно відламуємо шматочки.

На готовий рулет кладемо шоколадний декор змащений краплинкою розтопленого шоколаду для кращого приклеювання. Зверху можна припудрити какао.