Лимонне тірамісу

Чи може прийти успіх, коли не викладаєшся на 100%? Коли залишаєш певний відсоток для страхування? Коли постійно обертаєшся назад і слухаєш шепіт оточуючих “не вийде”? Чи крок за крок здійматися на вершину, не дивлячись на можливість зробити крок назад?

Чому, готуючи десерти, ми сповідуємо мантру – не більше? Достатньо лиш один раз відпустити себе і зробити десерт на всі 100 % без запитання – а, що якщо?

Це лимонне тірамісу тому доказ. Вже з першого шматочку розумієш, що тут без компромісів. Кожен смаковий рецептор стає заручником лимону. Здивовано розплющуєш очі, а язик лине до піднебіння у пошуках нейтралізації смаку, але і тут без успіху, бо саме в цю секунду апельсинове куантро ставить все на місце. Куточки роту розпливаються в усмішці, хитаєш головою, розуміючи, який отримуєш результат, коли йдеш тільки вперед.   

Інгредієнти

Лимонний курд:

  • Цукор – 90 гр.
  • Жовтки – 2 шт.
  • Лимонний сік – 50 гр.
  • Цедра двох лимонів
  • Масло – 40 гр.

Сироп:

  • Цукор – 69 гр.
  • Вода – 175 гр.
  • Половина одного лимону

Крем:

  • Маскарпоне – 250 гр.
  • Вершки (33%) – 350 гр.
  • Цукрова пудра – 60 гр.

Пачиво савоярді – 20 шт.

Лікер Cointreau (Куантро) – 30 гр.

Курд. У каструлю кладемо цукор та цедру. Злегка розтираємо вміст, щоб додатково вивільнити ефірні олії та створити більше смаку.

Додаємо жовтки і добре вінчиком змішуємо, але не збиваємо. Вливаємо сік лимону і ставимо каструлю на вогонь.

Постійно помішуючи, варимо до загусання. Маса готова, коли на лопатці з курдом залишається борозна, якщо по ній провести пальцем.

Знімаємо з вогню і додаємо в гарячий курд холодне масло, порізане шматочками. Перемішуємо до утворення однорідної маси.

Переливаємо в банку, накриваємо харчовою плівкою та відправляємо у холодильну шафу для стабілізації на 3 години.

Сироп. Ріжемо половину лимону на скибочки. У каструлю додаємо цукор, воду та шматочки лимону. Доводимо до кипіння і варимо ще 5-7 хвилин. Обов’язково слідкуємо, щоб лимон розчинився. Охолоджуємо.

Крем. У діжу комбайну кладемо маскарпоне кімнатної температури (ложкою або вінчиком мнемо його, щоб краще збився із вершками), холодні вершки та цукрову пудру. Збиваємо до стабільного стану.

До отриманого крему додаємо спочатку половину курду. І лопаткою перемішуємо до об’єднання компонентів. Якщо лимонного смаку мало, то можна додати ще курду.

Збираємо десерт. Дно форми покриваємо тонким шаром крему. Кожне печиво савоярді занурюємо у сироп по 1 секундні з обох сторін. Викладаємо у форму і зверху поливаємо половиною порції лікера куантро. Зверху кладемо крем і повторюємо ще один шар – печиво, куантро і крем.