Фразье з білого шоколаду

Класика французької кухні — Фразье (Fraisier). За деякими даними він датується XIV століттям. За такий довгий час рецепт приготування змінився. Хтось використовує крем з додаванням фісташкової пасти або заварний крем. У якості бісквіта: генуезький або Джоконда. Єдине, що залишається незмінним – це форма подачі.

Мій рецепт також є не традиційним, але жодним чином не програє у битві смаків. Основа – бельгійський білий шоколад, легкий повітряний традиційний бісквіт і соковита стигла полуниця.

Незважаючи на етапність приготування, процес абсолютно не складний, а результат – ви бачите на фото.

Інгредієнти

Крем

  • Білий шоколад – 170 гр.
  • А. Вершки (33%) – 100 гр.
  • Б. Вершки (33%) – 250 гр.

Бісквіт

  • Яйца – 3 шт.
  • Цукор – 60 гр.
  • Борошно – 80 гр.

Полуниця – 250 гр.

Торт розрахований на круглу форму діаметром 15 см і висотою 7 см.

Готуємо крем. Вершки А вливаємо у каструлю і ставимо на вогонь. Доводимо рідину до кипіння. Знімаємо з вогню одразу як починають виникати бульбашки по краю каструлі.

Білий шоколад кладемо у глибоку миску і заливаємо його гарячими вершками. Швидко помішуємо силіконовою лопаткою щоб шоколад розтанув. Потім масу пробиваємо 1 хвилину погружним блендером до розчинення всіх шматочків.

До шоколадно-вершкової маси додаємо холодні вершки Б та перемішуємо лопаткою. Консистенція маси – рідка. Закриваємо її у контакт харчовою плівкою і ставимо у холодильник для стабілізації на 8 годин.

Готуємо бісквіт. За допомогою міксера на середній швидкості близько 2 хвилин збиваємо яйця (жовток та білок разом). Потім додаємо цукор і збиваємо на великій швидкості до збільшення маси втричі.

Невеличкими партіями додаємо борошно до яєчної маси. Вінчиком обережно вмішуємо борошно.

Беремо деко. Застеляємо його пергаментом. Виливаємо тісто та розрівнюємо у формі прямокутника розміром 30х25.

Випікаємо у заздалегідь розігрітій духовій шафі до 180 градусів Цельсія 10 хвилин.

Полуницю миємо, висушуємо та видаляємо плодоніжку. Частину полуниці розрізаємо навпіл. Іншу частину – подрібнюємо на шматочки.

Підготовка до збирання. Холодну шоколадно-вершкову масу виливаємо у діжу комбайна з насадкою вінчик. Збиваємо до утворення крему із стабільними вершинами. Перекладаємо у кулінарний мішок для крему.

З коржа вирізаємо по діаметру форми два диски .   

Збираємо торт. Кулінарне кільце обгортаємо аценатною плівкою. Потім буде легко виймати торт із кільця. На дно кладемо перший диск коржа. Уздовж бортика викладаємо полуницю зрізом до ацентатної плівки.

За допомогою кулінарного мішка видавлюємо крем спочатку між полуницями, а потім на дно. Розрівнюємо крем.

Викладаємо подрібнену полуницю. Зверху частину крему і розрівнюємо. Поверх кладемо другий диск коржа і частину крему. Розрівнюємо.

Ставимо у холодильник для стабілізації на 4 години.

Після стабілізації прибираємо кулінарне кільце і знімає ацетатну плівку. Прикрашаємо залишками крему та полуницею.