Пиріг з ревнем

Пиріг з ревнем тривалістю у три роки.

Так-так, ви правильно прочитали – саме три роки.

Я з дитинства любила цей овоч. Його чудовий кислувато-солодкий смак завжди викликав у мене захоплення. Ріс він у моєї подруги Алли, яка мене ним і пригощала. Із віком я призабула про нього, але В. Друе та П’єр_Луі В’єль із книгою “Десерти” нагадали мені про нього.

Чомусь ревінь не є популярним овочем, тому його важко знайти на базарі чи в магазині. Мною було прийнято рішення виростити у себе в городі (уявляєте ступінь моєї впертості?). У перший рік його не вживають в їжу. Він нарощує свою силу та побіги. На другий рік – я фізично не змогла його приготувати. І ось зараз – щаслива розділити цей рецепт та враження з вами.

Золотиста скоринка приємно хрустить, солодкість, якої одразу доповнює кислуватий смак ревню. Тут виникає несподіваний дисонанс. Затримуєш дихання, бо очікуєш на лимонний смак, але його немає. Крапку у балансі смаків робить масляна крихта (крамбл). Його вершковий присмак збалансовує пиріг і тут розумієш, що цей пиріг попав у саме серце. На цьому етапі видихаєш і посміхаєшся, оглядаючи скільки ще шматків залишилось на блюді.

Рецепт зроблено по книжці В. Друе та П’єр_Луі В’єль  “Десерти. А ще торти, пиріжки, кекси та печиво”.

Інгредієнти

Пісочне тісто

  • Борошно – 140 гр.
  • Масло – 70 гр.
  • Цукор – 70 гр.
  • Жовток одного яйця

Начинка

  • Ревінь – 170 гр.
  • Цукор – 40 гр.

Мигдалеве борошно – 3 ст.л.

Крамбл

  • Масло – 40 гр.
  • Борошно – 50 гр.
  • Цукор – 40 гр.

Для тіста у діжу комбайна з насадкою ножі кладемо всі компоненти. Вмикаємо на 4 швидкість та перетираємо до тих пір, поки тісто не об’єднається у шар.

Загортаємо його у харчову плівку та кладемо в морозильну камеру на 6 годин.

Якщо немає комбайна, то можна у миску покласти цукор та борошно. Масло натираємо на терці і замішуємо до крихти. А потім додаємо жовток.

Після зазначено часу дістаємо тісто з морозильної камери і даємо 20 хвилин на розмороження. Розкачуємо у пласт товщиною 0,5 см. Беремо деко. Застилаємо його пергаментним папером. Кладемо на нього кулінарне кільце діаметром 20 см та висотою 2 см. Пласт розкатаного тіста кладемо у кільце. Формуємо дно та боки. Наколюємо його виделкою. Деко із тістом поміщаємо у холодильник (або морозильник) доки будемо готувати начинку та крамбл.

З ревіня знімаємо тонку плівку. Нарізаємо брусочками та засипаємо цукром.

Для крамблу борошно змішуємо із цукром. Масло натираємо на терці, а потім швидкими рухами перетираємо суміш між долонями, формуючи масляну крихту.

Дістаємо деко з тістом із холодильної камери. На дно викладаємо мигдалеве борошно, яке вбере в себе сік ревню. Потім кладемо ревінь (без соку), а зверху притрушуємо крамблом.

Випікаємо 30 хвилин у заздалегідь розігрітій духовій шафі 30 хвилин.