Шоколадно-карамельний трайфл з бананом

Я обожнюю трайфл. Окрім того, що він багатіє смаками, бо складається із бісквіту, крему, фруктів, ягід, желе, варення, так ще і гарно сервірується. Також можна сформувати його у невеличкі банки з кришкою і взяти з собою на пікнік.

Сьогодні ми спечимо шоколадно-кавовий кекс, зваримо карамельний соус і довершимо все це кремом на маскароне. Незважаючи на складність та кількість процесів, найважче – це почекати до завтра, щоб його скуштувати.

Інгредієнти

Кекс

  • Борошно – 130 гр.
  • Цукор – 100 гр.
  • Какао – 30 гр.
  • Сода – 0,5 ч.л.
  • Розпушувач – 1 ч.л.
  • Молоко – 110 гр.
  • Кава розчинна– 1 повна ч.л.
  • Окріп – 80 мл.
  • Олія – 45 гр
  • Яйце – 1 шт

Карамельний соус

  • Цукор – 120 гр.
  • Вода – 50 гр.
  • Вершки (33%) – 150 гр.
  • Масло – 20 гр.

Крем

  • Маскарпоне – 200 гр.
  • Вершки (33%) – 300 гр.
  • Цукрова пудра – 20 гр.

Банан – 2 шт.

Шоколадно-кавовий кекс

Заливаємо окропом каву і охолоджуємо.

У діжу комбайна міксера кладемо сухі компоненти: борошно, цукор, какао, соду та розпушувач. Додаємо вологі – молоко, каву, соняшникову олію та яйце. Збиваємо на 2-3 швидкості до об’єднання компонентів.

Форму змащуємо маленьким шматочком масла та виливаємо тісто. Випікаємо у розігрітій шафі до 180 градусів 30 хвилин. Перевіряємо готовність кексу зубочисткою. Із середини коржа вона має виходити сухою.

Готовий корж дістаємо з духовки і даємо постояти у формі 10 хвилин. Потім виймаємо з форми і охолоджуємо. Готовий кекс треба натерти на терці на крихти. Або подрібнити до бажаної форми.

Карамельний соус

У каструлю (1,5 л) із товстим дном та високими стінками кладемо цукор та вливаємо воду. Ставимо на середній вогонь та варимо сироп до 170 градусів Цельсія або до світло коричневого кольору. Суміш не треба помішувати ложкою чи лопаткою. Якщо треба “розмішати” цукор краще покрутити каструлю в різні сторони.

Вершки підігріваємо у мікрохвильовій пічці 25 секунд.

Як тільки сироп достигне 170 градусів або відповідного кольору додаємо шматок масла. І розмішуємо вінчиком (або дерев’яною чи силіконовою лопаткою). Як тільки масло розчинилось додаємо розігріті вершки невеличкими порціями. Суміш буде підніматися та активно пінитися. Варимо 30 секунд і вимикаємо вогонь. Переливаємо у банку і охолоджуємо.

Крем

У діжу комбайна міксера кладемо маскарпоне, вершки та цукрову пудру. Збиваємо до пишності.

Формуємо десерт

У форму кладемо шар крихт, потім карамельний соус, шматочки банану, потім крем. І повторюємо шари ще раз.