Ричареллі — традиційне італійське мигдальне печиво

Ricciarelli

Забудьте всі десерти, які споживали до цього. Це італійське печиво, яке традиційно випікається на Різдво зваблює смаком мигдалю, зачаровує ніжністю і викликає залежність. Вкотре, підтверджуючи, що Італія – країна найсмачніших десертів: панна-котта, тірамісу, панеттоне, пінце, а тепер і ці ricciarelli.

Походить це печиво із міста Siena (Сієна) та датується 14 століттям. Вікіпедія каже, що за легендою, їх представив Ріккардетто делла Герардеска у своєму замку біля Вольтерри після повернення з хрестових походів. У 1800-х вони отримали назву ricciarelli.

Я передивилася відео всіх італійських nonna (бабуся), щоб знайти автентичний рецепт. Але кожна nonna робила по-своєму і казала, що так робила і її бабця. Всі вони різнилися, але не суттєво. Тому, умовно, можна вважати, що рецепт історичний. Для зручності, зробила фото етапів його випічки.

Інгредієнти

  • Мигдалеве борошно – 200 гр.
  • Цукрова пудра – 70 гр.
  • Кукурудзяний крохмаль – 35 гр.
  • Білок – 35 гр (1 яйце)
  • Цедра апельсина – 1 ч.л.
  • Апельсиновий сік – 15 мл.
  • Мигдалевий концентрат – 2 мл. (флакон)
  • Цукрова пудра для посипки

У глибокій мисці змішуємо мигдалеве борошно, цукрову пудру та кукурудзяний крохмаль.

Білок збиваємо вінчиком до дуже легкої піни. Додаємо мигдалевий концентрат та цедру апельсина. Перемішуємо.

Змішуємо сухі та рідкі компоненти. Замішуємо тісто. Воно може злегка тягнутися за рукою. Викладаємо у харчову плівку. Кладемо на 30 хвилин у холодильну камеру для стабілізації.

Припудрюємо робочу поверхню кукурудзяним крохмалем. Викладаємо тісто і розкачуємо його у циліндричну форму.

Розрізаємо на шматки вагою 22-23 гр. Із кожного шматочка формуємо печиво у вигляді човна висотою у 1,3-1,5 см.

Викладаємо печиво на деко застелене харчовою плівкою. За допомогою сита покриваємо кожне печиво цукровою пудрою.

Випікаємо у духовій шафі прогрітій до 150 градусів Цельсія 17 хвилин.

Охолоджуємо. За смаком найкраще печиво на завтрашній день. Зберігаємо у герметично закритому посуді.