Апельсиновий кекс з журавлиною

На вулиці мінус п’ятнадцять. Під ногами рипить сніг, до дверей будинку залишається кілька метрів. Підборіддя ховаєш глибше у шарф і пришвидшуєш ходу до омріяного тепла.

Як тільки за спиною закриваються двері, закам’янілими пальцями знімаєш взуття. Пальто просто падає з плечей додолу, бо сил та бажання все впорядкувати немає.

Миттю біжиш на кухню, вмикаєш кнопку чайника, і, тим часом, кидаєш зелений час із жасмином до чашки. Чайник все ніяк не може закипіти. Поки ці секунди спливають, п’ятою відтанцьовуєш миті.

Нарешті чай заварився. Відрізаєш здоровий шматок кексу і відкушуєш від нього. Аромат апельсину заполоняє всі смакові рецептори, розчиняючись у солодкій масляно-крихкій м’якоті тіста. Заплющуєш очі від насолоди знайомої випічки, аж поки журавлина не вибухає своєю кислуватістю, яка так ідеально контрастує із смаком білого шоколаду, що у помадці.

Робиш перший ковток зеленого чаю, і тільки зараз розумієш, що робиш перший видих, бо до цього наче зачаїла подих. Тепер вдома.

Інгредієнти

  • Масло – 90 гр.
  • Цукор – 140 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Апельсиновий сік – 60 гр.
  • Сметана – 40 гр.
  • Борошно – 160 гр.
  • Розпушувач для тіста – 7 гр.
  • Цедра одного апельсина
  • Журавлина свіжа – 80 гр.

Помадка

  • Білий шоколад – 50 гр.
  • Вершки (33%) – 25 гр.

У діжу міксера кладемо масло кімнатної температури та цукор. Збиваємо за допомогою К-подібної лопатки на високій швидкості до пишної консистенції 7 хвилин.

По одному додаємо яйця добре вмішуючи у масляну суміш.

Додаємо сік апельсина та сметану, і знову збиваємо 2-3 хвилини.

Додаємо борошно, розпушувач та цедру апельсина. Збиваємо на низькій швидкості міксера (третя) до однорідної консистенції.

Журавлину просушуємо паперовою серветкою. Припорошуємо дрібкою борошна (2 ч.л.) щоб кожна ягідка була покрита борошном. Лишки борошна – прибираємо.

Додаємо журавлину до тіста і лопаткою обережно вмішуємо в тісто, щоб ягода не чавилась.

Форму для кексів змащуємо 5-7 гр. масла. Викладаємо у форму тісто.

Випікаємо у заздалегідь розігрітій духовій шафі 35-40 хвилин.

Перевіряємо дерев’яною шпажкою. Із середини тіста шажка має бути сухою.

Для помадки розігріваємо вершки до 80 градусів. Додаємо білий шоколад. Перемішуємо до розчинення шоколаду.

Кекс полити зверху помадкою.