Яблучні трояндові кошики

У нашому арсеналі так багато ягід, фруктів, сортів шоколаду, сухофруктів, які можна використати для начинки. Проте серед усього різноманіття перше місце посідають яблука.

Більш того, з ними ніколи не трапляється халепа як з іншими. Наприклад, із ківі ніколи не можна зробити желе. А від абрикос ви швидше отримаєте болото ніж пишний кекс чи хрумку галету. 

Саме з яблуками ми робимо найбільшу кількість випічки. Можливо, вони асоціюються із дитинством чи приємними спогадами. А, може, їх кислуватість ідеально поєднується із смаком солодкого тіста. А, може, є і інша причина. Проте це не заважає нам і далі експериментувати із цим чудовим фруктом. І ці неперевершені яблучні трояндові кошики тому доведення.

Люблю споглядати як листкове тісто, нагріваючись, піднімається. Знаю, що в цей момент утворюються маленькі повітряні прошарки, які пізніше нададуть кошикам ніжності та легкості. А припечені місця – хрумкості.

Аромат печених яблук, кориці та цедри апельсина підступно просочується через шпаринки духової шафи та заграє із уявою.

Останні хвилини приготування добігають кінця. Я миттю заварюю каву, додаю вершки до неї та чайну ложечку бейліза. Швидко сервірую два яблучні кошика на тарілку (бо одним я точно не обійдусь) і насолоджуюсь.

Інгредієнти

Сироп

  • Вода – 550 гр.
  • Цукор – 50 гр.
  • Кориця – 2,7 гр (1 ч.л.)
  • Лимонна кислота – 1,1 гр. (0,5 ч.л.)

Цукрова посипка

  • Цукор – 70 гр.
  • Кориця – 1 ч.л.
  • Цедра апельсина – 0,5 ч.л.

Листкове дріжджове тісто – 450 гр.

Яблука – 4 шт (270 гр. без серцевини)

Жовток для змащування   

Яблука розрізаємо навпіл. Видаляємо серцевину та нарізаємо кожну половину тонкими шматочками.

У сотейник вливаємо воду, додаємо цукор, корицю та лимонну кислоту. Перемішуємо. Кладемо у сотейник шматочки яблук. Вода має покривати всі яблука. Ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння та на маленькому вогні варимо ще 10 хвилин. Яблука мають пом’якшитися.

Для посипки змішуємо цукор, корицю та цедру апельсина.

Листкове тісто розморожуємо. У мене пласт тіста у замороженому вигляді розміром 13х30 вагою у 210 гр. Його розкатую у пласт розміром 17х30. Надрізаю смужками розміром 6х15.

Кожну смужку змащуємо збовтаним жовтком за допомогою кулінарного пензля, посипаємо цукровою посипко. На середину тіста розкладаємо шматочки яблук. Іншою стороною смужки накриваємо яблука і скатуємо у вигляді равлика.

Форму для кексів змащуємо невеличким шматочком вершкового масла та кладемо нашу заготовку із тіста. Даємо тісту відпочити та піднятися 20 хвилин.

Зверху заготовок змащуємо яйцем. За бажанням можна посипати цукром із корицею.

Випікаємо у розігрітій духовій шафі 20-25 хвилин.