Пряний яблучний пудинг за Джеймі Олівером

В той час, як більшість зростала на казках діда Панаса, я ж – на передачі Джеймі Олівера “Жити смачно з Джеймі Олівером”. Динаміка кадра; різноманіття овочів; варіації блюд; концепція передачі – все це заманило мене у світ кулінарії. З тих пір він зняв ще десятки передач і випустив багато книжок.

Незважаючи на велику кількість кулінарів, передачі Джеймі залишаються для мене номером один. Його випуски – це історія, динаміка та картинка. Єдине, що я дивлюся по телевізору – це кулінарні канали, але він єдиний, хто так затягує до перегляду.

Посуд, кольорове оформлення кадру, презентація блюд, його розповіді, і не менш важливо – операторська робота — дарують мені насолоду від перегляду.

Велика Британія славиться своїми пудингами. Так-так, але вони зовсім інші, ніж у нас. Вони бувають солоні, солодкі, перчені, гострі, м’ясні, десертні, овочеві. Дивує і техніка приготування. Це може бути запікання, варіння та приготування на пару.

Я давно мріяла приготувати пудинг, але щось завжди заважало. Нещодавно, я дивилася передачу Джеймі, де він готував яблучний пудинг. Інгредієнти досить прості і це спонукало мене до дії.

У мене не було ніяких особливих очікувань від цього пудингу, але спробувавши перший шматочок зрозуміла, що помилялася. Пряні яблука ідеально поєдналися із шовковою структурою тіста. Так-так, шовковистість я вжила не для красного слівця, а так воно відчувалося. Тісто приємно тануло у роті. Думаю, це завдяки яблучному сидру, що є в рецепті.

Поки сезон яблук, то не зволікайте.

Інгредієнти

Начинка

  • Масло – 100 гр.
  • Цукор – 100 гр.
  • Гвоздика – 3 шт.
  • Імбир (сухий) – 0,25 ч.л.
  • Кориця – 1 ч.л.
  • Яблука – 5 шт. (можна більше)

Тісто

  • Масло – 125 гр.
  • Цукор – 125 гр.
  • Яйця – 225 гр.
  • Сидр яблучний – 200 мл.
  • Розпушувач – 1 ч.л.
  • Сода – 0,5 ч.л.
  • Цедра  одного апельсина

Яблука числимо від шкірки та серединки. Розрізаємо кожне яблуко на 4 частини.

Ставимо пательню на середній вогонь. Кладемо цукор та масло. Як тільки масло розтопилося додаємо яблука та спеції. Тушкуємо 7 хвилин до пом’якшення. Зауважу, що із сухим імбиром треба бути дуже обережним та не перебавити його. У сухій суміші дуже різкий гострий смак. В цьому рецепті сухий імбир можна замінити свіжим імбиром розміром голівки чайної ложки. Його необхідно буде потерти на терці.

Готуємо тісто. У діжу комбайна кладемо масло кімнатної температури, цедру апельсина та цукор. За допомогою К-подібної насадки перебиваємо масло хвилин 4-5.

Додаємо по-одному яйця. Потім борошно з розпушувачем. Зараз тісто виглядає важким.

Відміряємо яблучний сидр і додаємо до діжи. Продовжуємо перемішувати на середній швидкості. Тісто виходить рідкуватим та дуже ніжним. Як тільки все об’єдналося додаємо соду. Дуже важливо її додати в останню мить, щоб бульбашки від поєднання із сидром не зникли і це дало додаткової ніжності та пористості пудингу.

Беремо форму 24 см. Бокові сторони змащуємо маслом. Кладемо на дно тушковані яблука із соусом, зверху викладаємо тісто і розрівнюємо.

Випікаємо у розігрітій духовій шафі до 180 градусів Цельсія 35-40 хвилин.

Готовність перевіряємо дерев’яною палочкною. Із середини тіста (не дістаючи начинки) вона має вийти сухою.

Охолоджуємо та перевертаємо. Сервіруємо із ложкою натурального йогурту. Повірьте, він тут дуже підходить.