Яблучні пиріжки

Минулого року я придбала книгу “Домашній хліб” Ібан Ярса. Я вже готувала кілька рецептів з його книги. Одним із них я хочу поділитися і з вами. Однак я візьму тільки рецепт тіста, а начинку використаю яблучну, з якою я експериментувала раніше і, на мій погляд, вона чудово поєднується з цим тістом.

Вважаю, що рецепт пиріжків вийшов інтернаціональним. Автор книги з Іспанії, рецепт тіста з Польщі (автор пише, що це сімейний рецепт матері його подруги з Вроцлава), автором начинки є я – з України.   

Тісто дуже вдале: пухке та ароматне. Як тепла ковдра огортає щедру пряну яблучну начинку.  За рахунок того, що яблука припущені на пательні, то в результаті маємо добре пропечене тісто без його розм’якання. Гляньте, який зріз пиріжка. Просто щастя для перфекціоніста.

Інгредієнти

Тісто

  • Борошно – 250 гр.
  • Молоко – 50 гр.
  • Жовток – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт
  • Цукор – 50 гр.
  • Вершкове масло – 50 гр.
  • Дріжджі – 7 гр.
  • Сіль – 5 гр.
  • Цедра половини апельсина.

Начинка

  • Яблуко – 500 гр. (без шкірки та серцевини)
  • Цукор – 100 гр.
  • Вершкове масло – 50 гр.
  • Кориця – 1 ч.л.
  • Цедра половини апельсина Жовток для змащування

Жовток для змащування

Для тіста в діжі комбайна необхідно змішати всі компоненти кімнатної температури. Тривалість змішування на середній швидкості комбайна 10-12 хвилин. Тісто має бути м’яким, гладким та не липнути до рук. Діжу з тістом накриваємо харчовою плівкою та залишаємо на 2-3 години у теплому місці для скисання.

Для начинки яблука чистимо від шкірки та серцевини. Нарізаємо дрібними шматочками.

Ставимо пательню на вогонь. Кладемо вершкове масло та цукор. Після розтавання масла додаємо яблука та піджарюємо їх до пом’якшення. Кришку пательні закривати не потрібно. Зайвий яблучний сік має випаровуватися.

Дадаємо корицю та цедру апельсина. Піджарюємо ще дві хвилини та перекладаємо у миску для охолодження до кімнатної температури.

Після скисання, тісто обминаємо. Робочу поверхню та скалку припудрюємо борошном. Розкатуємо тісто висотою у 0,5-0,8 см. Вирізаємо коло діаметром 9 см.

На середину заготовки кладемо 1 ст. л. начинки та скріпляємо края тіста.

Пиріжки викладаємо на деко застелена пергаментом. Даємо 25 хвилин щоб ще раз піднялися (підійшли).

Розігріваємо духову шафу до 180 градусів Цельсія. Заготовки змащуємо жовтком за допомогою кулінарного пензля.

Випікаємо 30 хвилин. Готовність тіста перевіряємо дерев’яною паличкою. Якщо проткнути м’якіш тіста (без начинки), то паличка має бути сухою.