Чізкейк з грушею та блакитним сиром

Я люблю дивні смаки, коли мозок каже: “Що за чорт”, а смакові рецептом – “Те, що треба”. Один з них – це груша та сир з блакитною пліснявою. Слід відмітити, що дивний смак у нас, є класикою у них, тобто у французів. Так, що я зовсім не винаходила велосипед.

Цей чізкейк, безумовно, не для слабких духом людей. Уявіть собі, що ви постійно обирали морський турецький відпочинок із “все враховано”, а потім кліпаєте очима і вже стоїте у підніжжя Говерли. Попереду 2061 м вертикалі і починає накрапати дощ, а ви ще і без дощовика. Ви піднімаєте брову до верху і робите перший крок.

Смак у чізкейка вишуканий. Спочатку відчуваєш шовковистість крем-чизу, потім солодкість груши та її круп’янисту структуру. Тут вже мозок починає хвилюватися за присмак блакитного сиру, якого до цих пір немає. Мить… протягуєш звук “мммм”. Ще ми мить і цей звук вже на тон вище. Бо, нарешті, пікантність блакитного сиру відчувається на повну силу. Божественно.

Інгредієнти

Основа

  • Борошно – 200 гр.
  • Вершкове масло – 120 гр.
  • Цукор – 100 гр.
  • Розпушувач тіста – 1 ч.л.

Начинка

  • Крем-сир – 450 гр.
  • Блакитний сир (дор-блю, blue cheese) – 50 гр.
  • Цукор  — 100 гр.
  • Вершки – 130 гр.
  • Яйця – 2 шт

Грушева начинка

  • Груши – 250 гр (без шкірки та сердцевини)
  • Цукор – 60 гр.
  • Ванільний цукор – 0,5 ч.л.

Спочатку приготуємо груші. Рекомендую брати тверді сорти, щоб потім мати змогу відчути частинки груши. У мене сорт бера.

Чистимо шкірку, видаляємо сердцевину та ріжемо м’якіть на маленькі кубики. Кладемо їх в сотейник. Додаємо цукор та ванільний цукор. Ставимо варити до закипання. Потім зменшуємо вогонь і ще проварюємо 10 хвилин. За цей час маса дасть сік, а груші стануть м’якими. Охолоджуємо до кімнатної температури.

У комбайн з насадкою ножі кладемо борошно, холодні шматочки вершкового масло, цукор та розпушувач. Вмикаємо комбайн на високу швидкість до утворення дрібної крихти.

На дно круглої роз’ємної форми діаметром 24 см складемо пергамент. Висипаємо крихту. Формуємо стаканом або руками спочатку борти форми, а потім дно.

Поверх сформованої форми кладемо пергамент, попередньо його зім’явши. Так він краще прийме форму. І зверху висипаємо тягар: боби або крупи.

Розігріваємо духову шафу до 180 градусів Цельсія. Ставимо випікатися корж на 13 хвилин. Після цього пергамент із тягарем знімаємо, а форму повертаємо у духову шафу ще на 3 хвилини.

Для чізкейку рекомендую брати блакитний сир м’який або взагалі кремовий, щоб він гарно розійшовся у начинці.

У ту ж чашу комбайну з насадкою ножі кладемо крем-сир, блакитний сир, цукор, яйця та вершки. Вмикаємо комбайн на високу швидкість та перебиваємо масу до однорідності.

Додатково перемішуємо силікованою лопаткою масу та додаємо шматочки вареної груші без соку (утвореної рідини). Обережно ще раз лопаткою перемішуємо. Виливаємо начинку на корж.

Випікаємо 1 годину 20 хвилин при температурі 120 градусів. Готовий чізкейк має колихатися в середині і бути схвачений з боків. Охолоджуємо при кімнатній температурі і на 6 годин ставимо в холодильну камеру для стабілізації.