Коли маленькі вершини подолані, то на черзі – високі. Сьогодні готуємо здобний завиванець із чорною смородиною. Для приготування здоби, звичайно, треба більше часу ніж для кексу, але, повірте, воно того варте.
Я завжди дивуюся, як звичайна фізика та хімія перетворює гірку борошна та дріжджів в пишний кусень здоби. Із задоволенням споглядаю процес бродіння тіста, як поступово рум’яніє скоринка, як аромат випічки наповнює помешкання.
За вашим бажанням, смородину можна замінити цукатами, шоколадом, крем-сиром або іншими наповнювачами. Погляньте на фото. Бачите, як гарно блищить здоба. Це не фотошоп, а глазурь з якою всі ваші булочки будуть виглядати на всі сто.
Інгредієнти
Начинка
- Чорна смородина – 100 гр.
- Цукор – 100 гр.
- Цедра половини апельсина
- М’якіть половини апельсина
Тісто
- Борошно – 250 гр.
- Дріжджі сухі – 6 гр.
- Цукор – 50 гр.
- Молоко – 50 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Жовток яйця – 1 шт.
- Вершкове масло – 50 гр.
- Сіль – 3 гр.
Глазур
- Цукор – 50 гр.
- Вода – 25 гр.
Умовно процес приготування завиванця можна поділити на два дня. Ввечері робимо начинку. Для цього в ковш кладемо чисті ягоди смородини, додаємо цукор, цедру апельсина та її м’якіть. Ставимо на середній вогонь та варимо до закіпання. Потім ручним блендером з насадкою ножі беребиваємо ягоди в пюре. Варим ще 5 хвилин. Охолоджуємо ніч. Смородиновий джем, охолоджуючись, із рідкого стану стане густим.
Для приготування тіста всі інгрідієнти мають бути кімнатної температури.
В діжі комбайна з насадкою крюк змішуємо всі компоненти для тіста. Ставимо комбайн на середню швидкість (3 при мах 6) та вимішуємо 7-9 хвилин. Тісто має бути гладким та не липнути до рук. Залишаємо його в діжі накривши харчовою плівкою. Ставимо в тепле місце на вистоювання. Цей процес може зайняти 2-3 години.
Після вистоювання тісто обминаємо. Робочу поверхню та скалку припудрюємо борошном. Розкатуємо тісто у прямокутник товщиною 3 мм.
Змазуємо охолодженою смородиновою начинкою по всіх поверхні, залишаючи 2 см вільним з одного краю. Скачуємо рулет.
Розрізаємо рулет навпіл уздовж та перекручуємо між собою половинки.
Прямокутну форми змащуємо маленьким шматочком вершкового масла та кладемо в нього завиванець. Ставимо на вистоювання ще один раз на 30 хвилин.
Духову шафу розігріваємо до 180 градусів Цельсію. Випікаємо 35 хвилин.
Для глазурі в сотейник кладемо цукор та воду. Ставимо на середній вогонь і доводимо до кипіння. Потім вогонь зменшуємо і варимо ще 3 хвилини. Глазур буде рідка.
Кулінарним пензликом намащуємо глазур на гарячу здобу. Даємо охолонути.